Izveštaj NBS: Merama Vlade i NBS sprečen veći pad ekonomskih aktivnosti u početnoj fazi epidemije 1Foto: Aleksandar Roknić

Narodna banka Srbije objavila je danas Izveštaj o inflaciji za avgust koji sadrži i analizu aktuelnih makroekonomskih kretanja i u kojem je jedan od nalaza da je merama Vlade i NBS sprečen veći pad ekonomskih aktivnosti u početnoj fazi epidemije.

U saopštenju se navodi da NBS u nastavku godine očekuje dalji ekonomski oporavak potpomognut dodatnim merama Vlade Srbije i NBS i da je cilj da se povoljnim uslovima finansiranja privrede i stanovništva stimuliše privredni rast i očuva srednjoročna perspektiva zemlje.

„Očekuje se da oporavak već u narednoj godini bude više nego potpun, bez ugrožavanja cenovne i finansijske stabilnosti“, poručila je NBS.

Dodaje se da se najjači efekat pandemije osetio u drugom tropmesečju kada je ekonomska aktivnost smanjena za 6,5 odsto na međugodišnjem nivou, što je bolje od očekivanja predstavljenih u majskom izdanju Izveštaja o inflaciji.

U saopštenju se ističe da je ekonomski oporavak započet u maju i nastavljen u junu.

„Možemo očekivati bolji ishod po pitanju bruto domaćeg proizvoda ove godine nego u ostalim evropskim zemljama. To je u skladu i s projekcijama međunarodnih institucija“, istakla je guvernernerka Jorgovanka Tabaković.

U saopštenju je izraženo očekivanje da bruto domaći proizvod u 2020. bude realno niži za oko 1,5 odsto, a u 2021. bude viši za oko šest odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari