Izvršitelj podigao cenu Slavije za tri miliona evra 1Foto: Stanislav Milojković

Samo dan nakon što je naš list objavio tekst o najavljenoj licitaciji hotela „Slavija luks“ zbog duga koji još uvek nije kroz pravosuđe potvrđen, javni izvršitelj Marko Vukićević promenio je raniji stav i prihvatio da taj objekat vredi 9,4 miliona evra, što je procena tima veštaka koje je angažovalo poslovodstvo.

Za nekoliko nedelja Vukićević je tri puta „utvrđivao“ vrednost za 7.000 kvadrata jednog od tri hotela Slavija, lociranog na istoimenom trgu u centru Beograda, pa je prvo izašao sa cifrom od četiri miliona evra, nakon reagovanja poslovodstva „popeo“ je na iznos od 5,9, da bi juče bez dodatnog obrazloženja prihvatio procenu veštaka.

To znači da bi, ukoliko ostane pri nameri da se licitacija održi 16. januara naredne godine, početna cena u nadmetanju bila 6,53 miliona, koliko iznosi 70 odsto vrednosti ili 940 evra po kvadratu. Ali, ako u prvom krugu ne bude zainteresovanih kupaca, početna cena u drugom krugu je 50 odsto procenjene vrednosti, 4,7 miliona ili 670 evra po kvadratu, dok bi u trećem krugu izvršitelj mogao da proda objekat u slobodnoj pogodbi.

– Na toj lokaciji u poslednjih šest meseci cena nepokretnosti kretala se od 2.000 evra pa naviše. Ali, izvršitelj Vukićević čini sve da izbegne odgovor na naš zahtev za odlaganje izvršenja do okončanja parnice pred Privrednim sudom po tužbi za poništaj odluke arbitraže. Ni posle sedam meseci Slavija hoteli ne mogu da dobiju odgovor na taj zahtev, a predmet luta od izvršitelja, Privrednog suda pa do Privrednog apelacionog, i nazad, opet do Privrednog i Vukićevića, koji ga još uvek drži i ne odgovara na jednostavan zahtev za odlaganje. Očigledno je da izvršitelj radi pod ogromnim pritiskom i postupa protivpravno, najblaže rečeno, neozbiljno i tendenciozno a na štetu Slavija hotela – kaže za Danas direktor Slavija hotela Veselin Jovićević i naglašava da je nepostojeće potraživanje pretvoreno u izvršnu ispravu odlukom „nelegalno izabranog Arbitražnog veća“.

Podsetimo, austrijski Fil Šar, koji se svojevremeno bavio organizovanjem igara na sreću, nakon što je u Srbiji izgubio dozvolu za rad, a vlasnik, Branislav Šaranović, ubijen, ostao je bez zaposlenih, imovine i prometa, ali je nadoknada ulaganja zatražena nakon ostavinskog postupka u kome je firma pripala supruzi Katarini. U Slaviji tvrde da je investicija iz 80-ih godina prošlog veka davno isplaćena kako je to osnovnim ugovorom bilo i predviđeno, kao i da je to potvrđeno jednim od aneksa koji su se redovno sklapali tokom gotovo tri decenije saradnje.

List Danas je pre nekoliko dana objavio da bi Hotel Slavija luks u samom centru Beograda uskoro mogao da bude prodat po ceni od 420 evra za kvadrat, i to zbog navodnog duga koji je bez veštačenja utvrdilo Arbitražno veće, a čiju osnovanost sudovi još uvek ocenjuju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari