Javni uvid u plan metroa, ako ga nađete 1Foto: Miloš Vučković

Danas u devet sati za javnost je otvoren uvid u Plan generalne regulacije šinskih sistema iza čega se krije najveći infrastrukturni projekat u Beogradu, a verovatno i u Srbiji, projekat Beogradskog metroa vredan oko 4,5 milijarde evra, pa sve do šest milijardi prema nekim procenama i izjavama.

Aktivista udruženja “Po meri metro” Miloš Vučković požurio je već oko 9.30 u gradsku upravu da se upozna sa ovim vanredno važnim projektom za sve stanovnike Beograda, kako zbog trase linija koje će povezivati određene delove grada tako i zbog novca koji će morati da plate u narednim godinama i sačekalo ga je iznenađenje. U prostorijama zatekao je hrpe nameštaja i papira po podu prekrivene najlonima, dok su majstori krečili prostorije.

“Oko pola deset smo došli da pogledamo dokumente i sve je bilo puno majstora koji kreče. Po podu su bili pobacani stari planovi, pošto se tu nalaze svi gradski urbanistički planovi. Nekako smo uspeli da nađemo ovaj plan generalne regulacije šinskog sistema ispod hrpe najlona koja ga je štitila od krečenja. Stvarno apsurdna situacija za najveći infrastrukturni projekat”, u neverici govori Vučković dodajući da su se dva, tri sata kasnije pojavili neki ljudi koji su počeli da pospremaju i raščišćavaju prostor.

Inače je zamenik gradonačelnika Goran Vesić koliko juče izjavio da grad Planom generalne regulacije (PGR) šinskih sistema na teritoriji Beograda „prvi put u modernoj istoriji da Beograd planira kroz obavezujući skupštinski akt kako će razvijati šinske sisteme gradskog prevoza”.

Prema ovom planu, metro postaje okosnica javnog gradskog transporta putnika u gradskom području, gradska železnica u prigradskom, a tramvaj dobija ulogu napojnog sistema železnice i metroa. Planom su predviđene tri linije metroa:

Metro linija 1 na potezu Makiš–Mirijevo, u dužini od oko 21,1 km sa ukupno dvadeset i jednom stanicom.

Metro linija 2 na potezu Depo Bežanija–Mirijevo u dužini od oko 19,2 km sa ukupno dvadeset i dve stanice i delom trase od oko 0,8 km ka železničkoj metro stanici „Zemun”.

Metro linija 3 na potezu Banjica–Blok 61–Bežanija, u dužini od oko 22,7 km, sa ukupno dvadeset i tri stanice.

Ovim planom predviđeno je i širenje tramvajske mreže u ukupnoj dužini od 42,26 kilometara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari