Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Srbije Mlađan Dinkić zatražio je juče, na ministarskoj konferenciji potpisnica CEFTA sporazuma koja se održava u Ohridu, da srpski investitori imaju jednak tretman sa ostalima u zemljama potpisnicama Sporazuma o zoni slobodne trgovine u srednjoj Evropi.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Srbije Mlađan Dinkić zatražio je juče, na ministarskoj konferenciji potpisnica CEFTA sporazuma koja se održava u Ohridu, da srpski investitori imaju jednak tretman sa ostalima u zemljama potpisnicama Sporazuma o zoni slobodne trgovine u srednjoj Evropi. On je u izjavi agenciji Beta istakao da je važno da sledeća faza u razvoju saradnje bude u oblasti investicija i da srpski investitori imaju jednak tretman sa ostalima što se podrazumeva sporazumom, a do sada nije bio slučaj.
„Sastanak u Ohridu, ima izuzetan značaj za privredu Srbije koja će ove godine u zemlje CEFTA izvesti robu vrednu tri milijarde dolara, što je više od 30 odsto ukupnog izvoza. Zbog toga pridajemo veliki značaj saradnji sa zemljama potpisnicama CEFTA i prvi sastanak je pokazao da će taj aranžman o slobodnoj trgovini u jugoistočnoj Evropi imati veliki značaj za sve članice. Srbija mora da iskoriti svoju šansu jer ima jaču ekonomiju od većine okolnih zemalja“, naglasio je Dinkić.
Delegacija Srbije predvođena ministrom ekonomije i regionalnog razvoja Mlađanom Dinkićem učestvovala je juče na prvom sastanku Zajedničkog komiteta CEFTA 2006 u Ohridu, gde je Srbija nastupila kao punopravni član. Na sastanku ministara ekonomije potpisnica sporazuma donete su odluke o formiranju i funkcionisanju CEFTA Sekretarijata kao i o formiranju CEFTA Podkomiteta. Povodom toga, delegacija Srbije je juče imala bilateralne sastanke sa makedonskim i hrvatskim kolegama na kojima je bilo reči o unapređenju ekonomske saradnje. Skupština Srbije ratifikovala je 24. septembra CEFTA sporazum, koji predviđa formiranje zone slobodne trgovine u zemaljama jugoistočne Evrope do kraja 2010. godine. Novi CEFTA sporazum primenjivaće se, pored Srbije, u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Makodoniji, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Moldaviji i na teritoriji Kosova, koje je pod upravom Ujedinjenih nacija. Sporazumom CEFTA predviđeni su i liberalizacija javnih nabavki i veće privlačenje investicija u zemlje potpisnice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari