Jovanović (CLS): Lokalne samouprave ostaju bez još jednog izvora prihoda 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Beograd i druge lokalne samouprave ostaju bez još jednog izvora prihoda, nakon što je Vlada Srbije utvrdila predlog zakona o ukidanju obaveze konverzije zemljišta uz naknadu, izjavio je danas direktor Centra za lokalnu samoupravu Nikola Jovanović.

„Obaveza plaćanja konverzije zemljišta, nabavljenog kroz privatizaciju ili kupovinu firmi u stečaju, u građevinsko, bila je ne samo izvor prihoda za gradove i opštine, već i instrument koji je sprečavao mahinacije u nabavljanju građevinskog zemljišta ispod tržišne cene“, naveo je Jovanović.

Podsetio je da se prethodnih godina, po osnovu obaveze plaćanja ove konverzije, u budžete lokalnih samouprava slilo oko 36 miliona evra, a samo ove godine je trebalo da beogradski budžet bude dobije 27 miliona dinara po ovom osnovu.

Dodao je da su ovi iznosi mogli biti stostruko veći da se zakon primenjivao dosledno i da njegovo ukidanje nije bilo najavljeno još pre dve godine.

„Šteta je da u momentima velike tragedije za našu zemlju i njenu prestonicu, neki provlače ovako krupne odluke ‘ispod žita'“, zaključio je Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari