Jovanović: Izvoz IKT usluga u 2023. godini mogao bi da dostigne rekordnih četiri milijarde evra 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović rekao je danas da bi izvoz informaciono-telekomunikativnih (IKT) usluga u 2023. godini mogao da dostigne rekordnih četiri milijarde evra.

On je na konferenciji „Uganda Connect: Samit Uganda-Balkan“ u Beogradu istakao da je u 2022. godini u izvoz IKT usluga bio rekordnih 2.7 milijardi evra, dok izvoz IKT usluga u prvih pet meseci 2023. godine iznosi 1,34 milijardi evra, što predstavlja rast od 40,9 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

„Zato smo optimisti da bismo u 2023. godini mogli da dostignemo i iznos od četiri milijarde evra izvoza IKT usluga“, istakao je ministar Jovanović.

Ministar je dodao da je Srbija za svega šest godina, zahvaljujući ideji i viziji predsednice Vlade Ane Brnabić u pozicioniranju Srbije kao zemlje nauke, digitalizacije, kreativnosti i inovativnosti, postala regionalni tehnološki lider.

„Rezultati Srbije su prepoznati i od eminentnih međunarodnih institucija, pa je u izveštaju UN za 2022. godinu, koji prati razvoj elektronske uprave, Srbija svrstana među desez zemalja sveta koje su ostvarile najveći napredak u ovoj oblasti, dok je našu zemlju Svetska banka rangirala na 4. mesto u Evropi u oblasti digitalne transformacije“, rekao je Jovanović.

Dodao je da su izgradnja digitalne infrastrukture i ulaganje u talente i obrazovanje jedan od prioriteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari