Jovanović: Radnici u poljoprivredi većinom rade na crno 1Foto: Bojan Cvejić

Ovih dana je aktuelno pitanje prava sezonskih radnika u poljoprivredi i građevini i NALED daje podršku primeni novog zakonskog okvira za zapošljavanje sezonskih radnika u poljoprivredi koji trenutno većinom rade na crno i nemaju nikakva prava ni osiguranje.

To je juče odgovorila Violeta Jovanović, direktorka Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj NALED, na jedno od pitanja na Fejsbuk strani Danasa, u okviru Intervjua na mreži.

Ona je dodala da je NALED obezbedio podršku Nemačke razvojne saradnje za uvođenje elektronskog sistema za prijavljivanje sezonskog radnika koji će zaživeti od 1. januara 2019. i očekuje da će se situacija za sezonske radnike popraviti kroz bolju zaštitu i ostvarivanje prava po osnovu radnog angažovanja.

„Izmene Zakona o radu trenutno nisu na našoj agendi ali se aktivno bavimo efikasnijom zaštitom prava radnika i smanjenjem suvišne birokratije, kao što je pojednostavljenje procedure za ostvarivanje prava na porodiljsku nadoknadu“, rekla je Jovanović odgovarajući na pitanja građana na društvenoj mreži.

Povodom komentara o finansiranju ove organizacije, navela je da se NALED kao i većina drugih organizacija civilnog društva finansira iz sredstava donatora koji pomažu našoj zemlji da sustigne razvijene države i unapredi kvalitet života građana i uslove za poslovanje privrede.

„Naše finansiranje je veoma transparentno, što se i vidi u vašem pitanju jer ste tu rečenicu preuzeli sa našeg sajta“, istakla je direktorka NALED.

Mnoge je interesovalo i da li će NALED dovesti nove investitore u pojedine gradove, na šta je gošća Intervjua na mreži odgovorila da se NALED ne bavi direktno dovođenjem investitora i da ih to često pitaju iako je privlačenje investicija posao pre svega za Vladu Srbije i lokalne samouprave.

„Ono gde mi imamo ulogu to je da povezujemo opštine i privredu i dajemo prilike opštinama da predstave svoje investicione potencijale koji ih izdvajaju u odnosu na druge opštine u Srbiji i regionu. Još jedan zadatak na kojem radimo je edukacija i jačanje kapaciteta opština da pružaju podršku postojećoj privredi i privlače nove investicije“, ocenila je Jovanović.

Sve reforme koje NALED predlaže, prema njenim rečima, usmerene su na stvaranje boljih uslova za poslovanje i život u Srbiji. Kako napominje, više od deset godina iznose probleme i kritike, ali predlažu i rešenja.

Najčešće ih, kaže, prepoznaju po reformi elektronskih građevinskih dozvola gde su pored stručnog doprinosa koji su dali u izradi krovnog zakona, obezbedili sredstva od nemačke i švajcarske vlade uz pomoć kojih su izradili softver za izdavanje e-dozvola i obučili 5.000 korisnika sistema – javnih službenika iz resornih institucija i svih opština i gradova u Srbiji.

„Zahvaljujući ovoj reformi Srbija je skočila na globalnoj listi konkurentnosti sa 183. na 10. mesto u svetu, i sada smo primer dobre prakse na koji se druge zemlje ugledaju. Nekada je do dobijanja svih odobrenja za gradnju bilo potrebno 269 dana, a danas je to 2,5 puta kraće, što je značajno ubrzalo i ciklus realizacije investicija i otvaranja radnih mesta“, rekla je Violeta Jovanović.

https://www.facebook.com/www.danas.rs/photos/a.401114090073963/948246575360709/?type=3

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari