Jovanović: Uvodimo brzi internet u 700 ruralnih naselja Srbije 1Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ

Ministar informisanja i telekomunikacija Srbije Mihailo Jovanović izjavio je danas da se kroz Projekat razvoja širokopojasne komunikacione infrastrukture u ruralnim predelima Srbije uvodi brzi internet u 700 ruralnih naselja i sela, a biće uključeno blizu 120.000 domaćinstava i 700 škola i izgradiće se 4.700 kilometara optičkih trasa.

„Ulažemo 120 miliona evra kako bi brzi internet bio svima dostupan. Stara Bingula najbolji je pokazatelj namera i odlučnosti Vlade Srbije kada kažemo da je svaka kuća, svako selo, svaki građanin, đak u Srbiji važan, bez obzira u kom delu naše zemlje živi“, rekao je on prilikom obilaska sela Stara Bingula kod Sremske Mitrovice gde su završeni radovi u okviru Projekta, saopštilo je ministarstvo.

Kako je navedeno, na samom početku uvođenja brzog optičkog interneta u Staroj Binguli odazvalo se 35 odsto domaćinstava.

Obilasku su prisustvovali i gradonačelnica Sremske Mitrovice Svetlana Milovanović i generalni direktor Telekoma Vladimir Lučić.

Jovanović je istakao da zahvaljujući brzom internetu svi građani Srbije dobijaju mogućnost korišćenja usluga elektronske uprave, između ostalog i eAgrag, digitalnu nastavu, internet u seoskim školama, mogućnost pokretanja sopstvenog posla u selima, kao i multimedijalne sadržaje poput televizije i fiksne telefonije.

Podseća se da je projekat razvoja širokopojasne infrastrukture u ruralnim predelima Srbije jedan od najvećih kapitalnih projekata Ministarstva informisanja i telekomunikacija, čijom realizacijom će se do kraja 2025. godine pokriti više od 99 odsto domaćinstava mrežama nove generacije.

Trenutno je u izgradnji 14 ruralnih naselja, a do sada su radovi završeni u tri naselja sa 11,2 kilometara optičke trase.

Istovremeno se radi priključenje do krajnjih korisnika na brzi internet.

Radovi su u toku u opštinama Bujanovac, Blace, Ub, Кoceljeva, Ljig, Šabac, Valjevo, dok se do kraja 2023. godine očekuje da radovi budu završeni u svih 142 naselja.

Jovanović je posetio i Gradsku upravu Sremske Mitrovice i obišao šaltere na kojima građani imaju mogućnost da se registruju za usluge elektronske uprave i postanu eGrađani.

Takođe, održao je sastanak sa gradonačelnicom Sremske Mitrovice, Svetlanom Milovanović i načelnicima gradske uprave koji se bave projektima digitalizacije i eUprave u ovom gradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari