Jura preti radnicima koji su odbili da rade? 1Foto: Vanja Keser (arhiva)

Komandant niškog Kriznog štaba za vanredne situacije i gradonačelnik Darko Bulatović saopštio je juče da Institut za javno zdravlje proverava situaciju u Juri i da će nakon toga doneti zaključke koje će ta kompanija „morati da poštuje“.

Radnici Jure u Nišu su neposredno pre toga započeli protest ispred ulaza u fabriku, zahtevajući obustavu proizvodnje zbog toga što su „neki od njih zaraženi korona virusom“, a kompanija i dalje ne primenjuje propisane zaštitne mere.

– Naš Štab je uputio Institutu informacije do kojih smo došli, predstavnici Instituta su u kompaniji i doneće zaključke, a ti zaključci će morati da se poštuju i od strane kompanije. Sačekaćemo njihov odgovor. O situaciji u Juri obaveštena je i inspekcija rada koja bi trebalo da kontroliše poslodavce da li primenjuju propisane mere. Oni koji od tog odstupaju, biće kažnjeni – kazao je Bulatović na konferenciji za novinare Kriznog štaba.

Poslovodstvo Jure je, pak, juče dostavilo „proglas“ okupljenim radnicima, u kojem ih obaveštava da fabrika posluje sa gubitkom zbog pandemije i vanrednog stanja i da je primorana da organizuje minimum procesa rada. Nezadovoljni radnici su pozvani da se vrate na posao, uz obećanje da će im biti obezbeđena adekvatna zaštita.

– Prema onima koji odbiju da se vrate u fabriku, kompanija će postupiti prema pravilniku – navedeno je u proglasu.

Radnici su kazali za naš list da su im poslodavci juče, u razgovoru koji su imali, rekli da „nemaju zvaničnu potvrdu“ da je bilo ko od zaposlenih u niškoj fabrici zaražen korona virusom, iako su im oni dostavili imena njihovih kolega koji se leče u niškom Kliničkom centru ili su smešteni u privremenu bolnicu u sportskoj hali „Čair“.

– Proglas u kojem se pominje „postupanje po pravilniku“ prema radnicima koji ne žele da rade jer nisu zaštićeni od zaraze liči na pretnju i pritisak. Svaki poslodavac, pa i Jura, mora da poštuje sve mere koje propisuje Vladin krizni štab za suzbijanje zaraze, a osnovna mera je ukidanje međusobnih kontakata, i izolacija u slučaju zaraze. Jura ne bi smela da bude iznad zakona i odluka vezanih za pandemiju – kaže za Danas Dejan Ilić, predsednik Sindikata „Sloga“ za jug Srbije, jedinog sindikata koji ima svoju organizaciju u Juri.

On precizira da bi konačno morala da se ustanovi procedura da se radnici u ovakvim kompanijama testiraju, a da ih zdravstvene ustanove obaveštavaju o zaposlenima koji su hospitalizovani, kako bi se oni koji su sa njima bili u kontaktu izolovali.

– Ukoliko se ovakvi propusti u takvim kompanijama ne isprave, epidemija bi za par sedmica mogla dodatno da bukne – upozorava on.

Ilić naglašava da je u Juri nemoguće poštovati propisane mere zaštite radnika, jer je u jednoj smeni i do 1.000 radnika, „na jednom stolu radi po deset njih“, a zbog tehnologije proizvodnje je neizvodljiva socijalna distanca od dva metra. Distancu je nemoguće održavati i u „pretrpanim“ autobusima kojima Jura vozi radnike na posao. Prema navodima radnika, oni od zaštitne opreme imaju samo platnene maske, a od higijenskih sredstava i dezinficijenata jedino sapun.

Jura je eksteritorija u Srbiji?

Odbornik Skupštine grada Miodrag Stanković, koji je bio i dugogodišnji funkcioner DS, pozvao je juče državu i Gradski štab za vanredne situacije da reaguju u skladu sa svojim ovlašćenjima i zaštite radnike Jure.

– Radnici Jure imaju utisak da su prepušteni sami sebi, a da je krug fabrike eksteritorijalna jedinica – kazao je on.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Jura preti radnicima koji su odbili da rade?”

  1. Radnici niške „Jure“ opet u štrajku ispred fabrike, mali broj radi – objavio portal Juzne Vesti.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.