Kabinet ćuti ko je predsednika slagao da su plate 465 evra 1Foto: FoNet/Predsedništvo Srbije

Prosečna plata u Srbiji u decembru je bila 443 evra i tačno je 22 evra manja od iznosa koji je predsednik Srbije na televiziji pre nekoliko dana ustvrdio. Pokušali smo da saznamo odakle predsedniku informacija o prosečnoj plati od 465 evra (oko 55.000 dinara), ali u njegovom kabinetu nismo dobili odgovor do zaključenja ovog broja.

Ipak, predsednik je na TV Pink pre mesec dana ocenio da će januarska plata (koju će Republički zavod za statistiku objaviti u martu) u stvari iznositi 465 evra verovatno očekujući da će je pogurati povećanje plata u javnom sektoru od oko devet odsto. Međutim, prema oceni Milojka Arsića, profesora na Ekonomskom fakultetu januarska prosečna plata će biti veća od decembarske tek za nekih tri odsto, s obzirom na povećanje plata u javnom sektoru, dok nekog povećanja plata u privatnom sektoru u odnosu na poslednji mesec prošle godine teško da će biti.

Naime, da bi prosečna zarada dostigla 465 evra (pri istom deviznom kursu) potreban je ukupan rast plata od pet odsto. Sa povećanjem u javnom sektoru od devet odsto, neophodan je rast plata u privatnom sektoru od tri odsto koji će se prema Arsićevim rečima teško desiti.

„Nakon januara prosečna plata će se smanjivati i tokom 2019. godine do decembra biće u rasponu od 440 do 450 evra. To je za nekih 20-30 evra više od prosečne plate u 2018. koja je iznosila 420 evra. Takođe, plate u javnom sektoru su povećane u januaru, a onda nema više menjanja do kraja godine. S druge strane privatnici će postepeno povećavati plate i one sigurno neće rasti više od rasta BDP-a koji će nominalno biti oko 5 do 5,5 odsto“, objašnjava Arsić dodajući da je platu od 500 evra koja se već dugo obećava realno očekivati 2021. godine.

Samo što su budžetom za 2019. povećane plate u javnom sektoru u proseku za devet odsto, državni funkcioneri su u javnosti već počeli da šalju poruke o još jednom povećanju plata. U ovim obećanjima nema informacija kada bi se to moglo desiti. Jedni se nadaju da će to biti uskoro, drugi ne očekuju pre kraja godine.

„Najave povećanja plata u javnom sektoru su neodgovorne u situaciji kada imamo signale usporavanja privrede evrozone, a i naše industrije u trećem i četvrtom kvartalu prošle godine. S druge strane, plate u javnom sektoru su i prošle godine, a verovatno i ove, rasle brže nego u privatnom sektoru i brže nego nominalni BDP“, napominje Arsić dodajući da je verovatnije da će se cele godine obećavati povećanje plata u javnom sektoru, a da će se ono desiti na kraju godine.

Predsednik UGS Nezavisnost Zoran Stojiljković objašnjava potrebu da se u javnosti stalno govori o visini plate činjenicom da su nezaposlenost i zarade teme koje ljude najviše zanimaju pa se političari onda drže toga, ali plasirajući poluistine, neprekidno proizvodeći obećanja čiji rok se stalno produžuje uzdajući se u kratku političku memoriju.

„Ništa nije važnije od te teme, posebno pred izbore, a kod nas su stalno neki, po pravilu, vanredni izbori. Poruka je da plate rastu značajno i to od dolaska ove vlasti. To se radi pominjanjem decembarskih plata koje su zbog isplata bonusa i raznih dodataka najveće u godini, dok se manje o tome priča tokom „normalnih“ meseci. Takođe se ne govori o tome da je medijalna plata 40.000 dinara i da je jedva malo veća od minimalne potrošačke korpe, a manju platu od toga prima 50 odsto ljudi“, kaže Stojiljković primećujući da nema nikakvog dijaloga i argumentovane rasprave ljudi koji drugačije misle.

Medijalna plata 39.623 dinara

Prema saopštenju RZS, prosečna bruto zarada obračunata za decembar 2018. godine iznosila je 72.167 dinara, dok je prosečna zarada bez poreza i doprinosa iznosila 52.372 dinara. Neto zarade su od januara do decembra prošle godine porasle za 6,5 odsto nominalno i za 4,4 odsto realno. U odnosu na decembar 2017. plata iz decembra 2018. bila je veća za 7,4 odsto nominalno, odnosno za 5,3 odsto realno. Medijalna neto zarada za decembar iznosila je 39.623 dinara, što znači da je 50 odsto zaposlenih ostvarilo zaradu do navedenog iznosa. Zaposleni u javnom sektoru u decembru su imali platu od 56.431 dinar u proseku, dok su zaposleni u privatnom sektoru dobili platu od 50.422 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari