Kako će izgledati Prokop kad na jesen bude završen kako je obećao Vučić (FOTO) 1Foto: Beobuild

Prema najavama predsednika Srbije Aleksandra Vučića Beograd će u potpunosti izgrađenu novu glavnu železničku stanicu imati do dana oslobođenja glavnog grada Srbije u Drugom svetskom ratu, a to je 20. oktobar.

Podsećanja radi, Beograd je bez Glavne železničke stanice, smeštene u centru grada, ostao 2018. godine, kada je ona zatvorena, zarad potreba izgradnje luksuznog naselja “Beograd na vodi”.

Kako će izgledati Prokop kad na jesen bude završen kako je obećao Vučić (FOTO) 2
Foto: Beobuild

Lokacija glavne železničke stanice potom je premeštena u Prokop, koji je još u periodu SFRJ bio određen da ima tu ulogu, međutim ona još uvek nije u potpunosti završena. Za taj posao je angažovana firma Rejlvej siti koja se ugovorom obavezala da će izgraditi staničnu zgradu, parkinge i komercijalne sadržaje. U pitanju je deo kompanije PSP Farman biznismena Branislava Grujića, koji će železničku stanicu izgraditi o svom trošku a zauzvrat dobiti pravo da izgradi sopstvene komercijalne sadržaje na gornjem nivou.

Kako će izgledati Prokop kad na jesen bude završen kako je obećao Vučić (FOTO) 3
Foto: Beobuild

Stanična zgrada zauzimaće površinu od 5.650 kvadratnih metara a vertikalno će biti povezana donjim staničnim trgom, perionima, pothodnicama i budućom metro linijom.

Na samom boku objekta, prema Novom Beogradu, biće formirana garaža sa 540 parking mesta i površine 15.275 kvadratnih metara, dok je projektom predviđena izgradnja ukupno 890 parking mesta, računajući i spoljni parking.

 Vrednost radova je procenjena na sumu od 1,77 milijardi dinara bez PDV.

Kako će izgledati Prokop kad na jesen bude završen kako je obećao Vučić (FOTO) 4
Foto: Beobuild

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari