Kako je isparila milionska imovina novopazarskog tekstilnog giganta "Raška" 1Foto: N. Kočović

Predsednik Odbora poverilaca Holding kompanije „Raška“ Šaban Prušević ocenio je da je tokom stečajnog postupka napravljeno niz nezakonitih radnjih zbog kojih je zemljište tog preduzeća poklonjeno, a poverioci i država oštećeni za višemilionske iznose.

On tvrdi da je na početku stečaja 2013. godine, nekadašnji gigant tekstilne industrije Novog Pazara bio upisan kao nosilac prava korišćenja preko 16 hektara i 20 ari zemljišta, procenjene vrednosti preko 20 miliona evra.

“Sva ova imovina je bila iskazana u početnom bilansu stečajnog upravnika kao imovina stečajnog dužnika, ali ta imovina je nestala bez traga o tome. Ne samo da je nestala iz poslovnih knjiga, već i iz evidencije katastra bez prodaje i naknade. Većina tih parcela su čak dobile i nove brojeve da bi se zavarao trag”, navodi Prušević.

Objašnjava da je poverilac stečajnog upravnika, Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, prvo propustio priliku da se HK “Raška” upiše kao vlasnik državnog zemljišta koje je sada u rukama osoba koje za njega nisu platile ni dinara.

“To zemljište je u vlasništvu osoba koje su kupile objekte “Raške”, iako samo zemljište nije bilo predmet prodaje. Kupovinom ruiniranih objekata, po višestruko manjoj ceni od procenjene, kupci su se kasnije upisivali i kao vlasnici veoma vrednog zemljišta. Samo na taj način smo mi, ali i država, oštećeni za višemilionske iznose”, poručuje Prušević.

Dodaje da su o svemu obaveštavali stečajnog sudiju Privrednog suda u Kraljevu, da su pisali primedbe i suprotstavljali se takvim potezima stečajnog upravnika, ali bez rezultata.

Tokom stečajnog postupka čije, navodi Prušević, se zatvaranje najavljuje bez unovčavanja celokupne stečajne imovine, naplaćeno je oko 396 miliona dinara iz kojih je namiren dobar deo dugovanja prema radnicima i drugim poveriocima.

“Sa druge strane, stečajni upravnik, uz pomoć stečajnog sudije, je trošio enormna sredstva bez kontrole i saglasnosti Odbora poverilaca. Napravio je troškove od preko 116 miliona dinara. Iako fabrika nije radila, za struju je plaćeno 52 miliona dinara”, ističe on.

Zbog sumnje na zloupotrebe, Odbor poverilaca je podneo krivične prijave protiv odgovornih Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije u Kraljevu, ali su one odbačene.

U nameri da čujemo komentar od Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, poslali smo pitanja, ali odgvori nisu stigli do trenutka objavljivanja ovog teksta.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari