kamioni, privredni rastFoto: FoNet/Uprava carina (arhiva)

U Podgorici su održani dvodnevni pregovori o Dodatnom protokolu 7, čime je ostvaren napredak u uspostavljanju efikasnijeg mehanizma za rešavanje sporova (DSM) u CEFTA sporazuma, saopštila je CEFTA.

Ovaj mehanizam podrazumeva proces čiji je cilj rešavanje sporova koji mogu nastati između dve ili više strana uključenih u trgovinu.

“Da bi se sprečio štetan uticaj na trgovinu i ukupne odnose između CEFTA strana, trgovinske barijere moraju se prevazići, a sporovi rešavati. Uspostavljanje brzog, transparentnog, prilagodljivog i ekonomičnog mehanizma za rešavanje sporova je cilj kontinuiranih pregovora.

Takav sistem mora biti vođen pravilima, nezavistan, nepristrasan i u krajnjem mora biti u stanju da garantuje zaštitu i sprovođenje. Očekuje se da će poboljšani mehanizam za rešavanje sporova značajno doprineti integraciji unutar CEFTA, kroz veću predvidljivost”, izjavio je Emir Đikić, direktor CEFTA Sekretarijata.

Dejvid Hadson iz Generalnog direktorata za politiku susedstva i proširenja Evropske komisije (DG NEAR) istakao je da “efikasan mehanizam za rešavanje sporova daje trgovačkim društvima i investitorima poverenje prilikom upostavljanja poslovanja na novim tržištima. Zbog toga je rad unutar CEFTA na poboljšanom mehanizmu za rešavanje sporova toliko važan za jačanje trgovine na Zapadnom Balkanu. Ostvaren je napredak, pa se nadamo da će dogovor biti postignut do kraja godine”.

Pregovori o CEFTA Dodatnom protokolu 7, započeti su 2020. godine, a zasnovani su na sistemu Svetske trgovinske organizacije (STO) i modelu Evropske unije.

Mehanizam uključuje konsultacije ili pregovore, posredovanje i arbitražu za što brže i jednostavnije rešavanje sporova između strana. Dodatni protokol 7 sadrži među opštim odredbama o rokovima, troškovima i logistici, delove koji se odnose na postupke medijacije, konsultacije, pravila o procedurama za rešavanje sporova, procedure usaglašenosti i pregled usklađenosti, kao i Kodeks ponašanja članova arbitražnog veća.

Sadašnja pravila za rešavanje sporova propisana su CEFTA sporazumom, ali se početni mehanizam za rešavanje sporova pokazao neefikasnim za novu realnost i zahtevao je ozbiljnu reformu zbog ograničene upotrebe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari