Kasni žetva pšenice 1Foto: G. Marković (arhiva)

Na području Jablaničkog okruga žetva pšenice bukvalno nije ni počela, rekla je za FoNet savetodavac za ratarstvo i povrtarstvo u Poljoprivrednoj savetodavnoj stručnoj službi Leskovac (PSS) Jelena Stojiljković i dodala da se može očekivati „drastičan pad prinosa u odnosu na planirani“.

Od planiranih 22.500 hektara skinuto je 10 odsto, u najvećoj meri proizvođači su koristili period lepog vremena u petak i subotu, rekla je Stojiljković. Pre toga je bio period kišnog vremena, zatim se zbog vlažnog vremena nije moglo ući na parcele, a nije ni bilo preporučljivo u tom periodu vršiti žetvu, što zbog gaženja i kvarenja strukture zemljišta, a što zbog visokog procenta vlage u zrnu pšenice, navela je ona. Stojiljković kaže da je, kada se malo prolepša vreme i parcele se prosuše, moguće obaviti žetvu tamo gde su usevi ostali uspravni, odnosno gde klas nije dotakao zemlju.

„Na parcelama gde je usev polegao i gde su klasevi okrenuti prema zemlji došlo je i do proklijavanja pšenice, tako da takvo zrno, kada se prosuši malo i doradi, može da se koristi samo za stočnu ishranu“, objasnila je ona.

„Na početku žetve je situacija bila malo drugačija jer smo već imali periode kišovitog vremena, olujnih vetrova i grada, pa smo tu negde procenjivali da će pronos biti oko četiri tone po hektaru, što je ne nivou višegodišnjeg proseka, ali manje od očekivanog. U ovom trenutku mi možemo očekivati 3-3,5 tone po hektaru“, izajvila je Stojiljković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari