Komisija za zaštitu konkurencije donela je rešenje kojim utvrđuje da su privredna društva Bora Kečić – specijalni transporti doo Beograd i Large transport doo Beograd dogovarala pojedinačno učešće u postupku javne nabavke koji je raspisalo JP Elektromreže Srbije.

U saopštenju Komisije se ukazuje da su ove firme kažnjene novčano i to Bora Kečić – specijalni transporti doo sa 9.792.225,00 dinara, a Large transport doo sa 1.039.300,00 dinara.

Iznose kazni ove dve kompanije dužne su da uplate u budžet Srbije u roku od tri meseca, napominje se u saopštenju Komisije.

Prema oceni Komisije, ove firme su zaključenjem restriktivnog osporazuma značajno ograničile i narušile konkurenciju.

U postupku koji je Komisija vodila po službenoj dužnosti, utvrđeno je da su ova privredna društva dogovorila ponuđene cene, kao i ponašanje koje će preduzeti u toku sprovođenja postupka javne nabavke u zavisnosti od ponuda drugih ponuđača.

U tom smislu, Komisija je utvrdila da je došlo do povrede konkurencije u smislu člana 10. stav 2. tačka 1) Zakona o zaštiti konkurencije.

Cilj „nameštene ponude“ bio je da se eliminiše rizik eventualno povoljnije ponude i obezbedi da u javnoj nabavci, kao najpovoljniji ponuđači, budu izabrana društva Bora Kečić i Large Transport i da ostvare dobit koja bi bila viša od one koju bi ostvarila u uslovima slobodne i fer konkurencije, navodi se u saopštenju Komisije.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari