Kentkart pokrenuo postupak za zaštitu investicije 1Foto: BETAPHOTO/ MILOŠ MIŠKOV

Kompanija Kentkart saopštila je danas da je pokrenula postupak za zaštitu investicije.

Navedeno je da je Kentkart, nakon što je odbio da prihvati predlog sporazumnog raskida ugovora o javno-privatnom partnerstvu, državnim organima uputio obaveštenje o nameri pokretanja spora protiv Republike Srbije, kao garanta zaštite stranih investicija.

Kentkart je ukazao na da je Grad Beograd povredio ugovor.

„Odbijanjem predloženog sporazuma o raskidu ugovora 11 godina pre isteka, i to bez krivice privatnog partnera i bez naknade štete, što je zakonska posledica takvog raskida, privatni partner je odbio i da učestvuje u stvaranju privida prestanka partnerstva, kao pravno regulisanog odnosa“, navedeno je.

Podsećamo, Skupština grada je pre mesec dana odlučila da raskine ugovor sa Kentkartom, privatnom firmom koja naplaćuje karte u gradskom prevozu, a gradonačelnik obećao da građani zbog toga neće plaćati penale. Ipak, turska kompanija Kentkart odbila je raskid ugovora za posao, koji čeka novo gradsko preduzeće „Naplata prevozne usluge“.

Po završenom tenderu 2021. godine Sekretarijat za javni prevoz dodelio je ugovor Kentkartu na 13 godina, a sa smenom vlasti u Beogradu saznalo se da grad želi da preuzme poslove naplate i kontrole karata na sebe pa je osnovano javno preduzeće koje će vršiti poslove. Međutim, Kentkart ne želi da raskine ugovor pa postoje dve firme koje žele da rade isti posao u Beogradu.

Odbornici Skupštine Beograda 21. februara su izglasali da se raskine ugovor sa Kentkartom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari