Da li je bolje plaćati kešom ili karticom, i zbog čega?

Ostavite komentar


  1. Kartica podrazumeva izdavanje fiskalnog racuna,koji opet podrazumeva rad na tkz Belo.
    Svi koji ne primaju kartice,sigurno nešto muljaju.

  2. Pamet u glavu, platimo svi u gotovini,samo cemo podrzati njihovu agendu o digitalnom novcu ako koristimo kartice za placanje.Karticom nikad ne placam I ne koristim kartice popusta po prodavnicama.Stop kontroli.

  3. Zašto bi plaćanjem karticom plaćao i proviziju banci? Da bi nas neko pohvalio kako smo moderni? Šta je banka uradila da bi neki proizvod nastao ili stigao do mene? Da li je neko iz banke išao na njivu ili platio naftu za transport ili stajao za tezgom dok me uslužuje? Dobro bi bilo da u ovom članku postoji podatak koliko miliona dnevno damo bankama plaćajući proviziju nizašta.
    Zatim, time samo pospešujemo da nas bolje kontrolišu. Ako se ukine gotovina, mogu jednostavno da blokiraju račun.
    Ako već plaćamo karticom, treba plaćati domaćom, taj novac ipak ostaje u Srbiji.

  4. Ja ne znam gde živi autor teksta ali svaka zemlja EU ima granicu do koje se može platiti kesom i svuda se vodi kampanja za elektronsko plaćanje.
    To uglavnom zato da bi se izbeglo plaćanje na crno ali i zato sto se isplati – svima!
    Istina je samo da populisticka desnica često obećava da će tu granicu povisti ali posle kad dođu na vlast to uglavnom ne održe.
    Ozbiljna ste novina nemojte se ponašati kao Vučić u Ćirilici.

  5. A što onda nemamo popust na kasi ako plaćamo DINA karticom ili QR kodom u odnosu ako to isto plaćamo kešom ili drugom karticom? Zašto DINA ne može da se ubaci u Google/Apple pay ?

  6. Svuda daju fiskalni račun. To je postalo automatska radnja i država verovatno dobija svoje i to je u redu. Moguće je da su knjigovodje našle neki drugi trik ali ne sećam se da mi neko nije dao račun za robu ili uslugu poslednjih desetak godina.
    U toku je kampanja da se keš kriminalizuje, najveću korist od toga imaju banke. Ranije je moglo da se bira da li želiš da primaš platu preko računa ili u gotovini u računovodstvu firme. Mislim da je to bilo i neko pravo koje se izvodilo iz ustava.
    Ne želim karticu, ne želim da mi novac bude u banci. To je moje pravo i ne interesuje me kako će to neko okarakterisati.

  7. Ako plaćate Dina karticom, koju banke silom nameću klijentima, direktno doprinosite profitu i bogaćenju rođenog brata ane brnabić, koji je smislio ovu karticu i promoviše je uz pomoć jorgovanke tabaković i SNS Narodne banke Srbije.
    Otuda ovakva i ovolika kampanja.

  8. Plaćam karticom sve, mnogo mi je lakše, jednostavnije i brže. Vodim računa o plaćanju, uvek znam koliko imam novca na kartici.

  9. Ako se plaća vizom provizija je veća više puta i ide u Austriju ili Nemačku bratu nekog nemačkog političara. Njima ne želim da dam ni dinar. Sa Dinom ipak nešto ostane u Srbiji.

  10. nikad anecu preci na placanje karticom iz vise razloga. prvi je sto sam se par puta osecao posramljeno kada prodavcima nije radio citac kartica a ja uzeo robu, kad nestane struja…
    A sigurno znam iz vise izvora da se gradjani itekako prate preko kartice. dovoljno je gledati americke filmove pre 20 godina.

  11. keš je sloboda
    6. februar 2024. u 09.26
    Zašto bi plaćanjem karticom plaćao i proviziju banci? Da bi nas neko pohvalio kako smo moderni? Šta je banka uradila da bi neki proizvod nastao ili stigao do mene? Da li je neko iz banke išao na njivu ili platio naftu za transport ili stajao za tezgom dok me uslužuje? Dobro bi bilo da u ovom članku postoji podatak koliko miliona dnevno damo bankama plaćajući proviziju nizašta.
    Zatim, time samo pospešujemo da nas bolje kontrolišu. Ako se ukine gotovina, mogu jednostavno da blokiraju račun.
    Ako već plaćamo karticom, treba plaćati domaćom, taj novac ipak ostaje u Srbiji.

    Suviše bi trebalo da ti se objasni zašto su banke neophodne za ekonomski razvoj i zašto su investicije motor ekonomije.
    Da, tvoje je pravo da pare ne držiš u banci, bas kao i da se ne kupas, ne koristiš struju itd. Ako bi mogao da nam svima učiniš uslugu pa da na tu listu dodaš i nekorišćenje interneta bili bismo ti svi zahvalni.
    P.S. To jos uvek ne znaci da trgovci neće biti u obavezi da primaju kartice i to sve više , dok keš ne nestane kompletno!

  12. Placanje kesom je ustavom zagarantovano pravo. To ne moze niko da izmeni nekim odlukama i zakonima. Ko voli kartice i da bankama placa provizije neka to i radi. Ovci je uvek bilo i bice ih. Bankama ne verujem . Treba narod da se priseti pljacke sa starom deviznom stednjom , zatim Jezde i Dafine. Ne kaze nad narod dzabe: ne laje kera zbog sela nego zbog sebe. Zato i banke ne pricaju o karticama kao benefitu za narod nego zbog extra profita za sebe.

  13. @Sone, kakve provizije imam da platim banci za placanje karticom? Imam mesecno odrzavanje racuna, imao karticu ili ne, placao karticom ili ne. Koje banke pricaju o karticama kao ekstra profitu za sebe a ne benefitu? Jel si siguran da nisi pobrkao debitne sa kreditnim karticama?

  14. Placam karticom samo da mi kasirke ne bi zaokruzivale racun i ostajale duzne po dinar, dva, tri, pet…

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 11. i 12. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Maja Nikolić, TV novinarka

List Danas je važniji nego ikada ranije. Kada ne bi bilo takvih novina, ne bismo ni znali kako prave novine treba da izgledaju.