KiM: Građani sumnjaju u investicije 1Priština Foto: EPA/EFFE- VALDRIN XHEMAJ

U četiri opštine na severu Kosova se ulaže iz tri budžeta – plus iz fondova i institucija Evropske unije, ali građani tvrde da se na terenu ne osećaju nikakve investicije i smatraju da se novac ne raspoređuje pravedno, objavio je RTK na srpskom jeziku.

Ulaže se iz budžeta vlada Srbije i Kosova, kao i iz Razvojnog fonda za sever, a tu su i različite investicije organizacija i zemalja Evropske unije. Međutim, meštani Severne Mitrovice kažu da se „ne osećaju nikakve investicije“ i smatraju da se se ulaže u pogrešne projekte, koji nisu od koristi građanima i da se novac ne ulaže pravedno.

U opširnom prilogu koji prenosi i na svom internet portalu, RTK navodi nekoliko odgovora građana Severne Mitrovice: „Ovde se ništa ne vidi na terenu, ja sam stari građanin ovde u Mitrovici, to ću svima u oči da kažem. Ništa se nije ulagalo, samo se krade i pere se novac“; „Možda se ulaže ali nedovoljno, ili se to za sada ne primećuje, možda će u narednom periodu ulagati, a koliko videćemo, nisam optimista ali videćemo“; „Samo obećanja, a na delu još uvek nemamo ništa, gde su sve te pare mi ne znamo, i gde je uloženo, šta je uloženo, što se tiče ovoga ovde, ne vidi se ništa“..

Kako se dalje navodi, ni u opstini Leposavić u ovom trenutku, gotovo nema ni jednog kapitalnog projekta, a svi radovi na ranije započetim projektima su stali jer su, po tvrdnjama sadašnje vlasti, njihovi prethodnici ostavili dugovanja veća od tri milina evra.

Istovremeno, međtani Leposavića kažu da su sva predizborna obećanja pala u vodu jer „čim dođu na vlast – nema ništa, a pred izbore od njih ne može da se živi“.

„Slaba voda, slaba struja, loš put, mi živimo kako moramo. Opština ne okreće glavu uopšte, sve se radi u gradu, a na selu ništa“, „Obećali su kanalizaciju, vodu, a od toga ništa“, kažu žitelji Leposavića za RTK na srpskom jeziku.

Kancelarija EU na Kosovu saopštila je da je Upravni odbor Razvojnog fonda ovog leta dodelio više od dva miliona evra za projekte na severu Kosova, između ostalog Zvečanu više od 700.000 evra za razvoj opštinske infrastrukture, Leposaviću 400.000 evra za pomoć u uzgoju malina i skoro 500.000 evra za drugu etapu izgradnje bazena u Zubinom Potoku.

Za dva projekta u Severnoj Mitrovici, odnosno drugu etapu Sportske sale i izgradnju objekta za vatrogasnu brigade, dodeleno je 500.000 evra, navedeno je u saopštenju UO Razvojnog fonda, koji je nastao kao rezultat dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Prihodi se dobijaju od naplaćenih dažbina na prelazima Jarinje/Rudnica i Tabavije/Brnjak, a u Fondu je od 2013. prikupljeno 14,8 miliona eura, dok je do sada dodeljeno više od 10 miliona za podršku socio-ekonomskom razvoju četiri opštine na severu Kosova, navodi RTK.

U opštine na severu Kosova ulaže se i iz kosovskog budžeta. Šefica za administraciju u opštini Severna Mitrovica Adriana Hodžić kaže za Radio Kosovo 2, program na srpskom jeziku, navodi da je ta lokalana samouprava na raspolaganju imala oko 500.000 evra za javne usluge i infrastrukturne projekte. Novac je, kakko kaže, uložen u renoviranje ulice „Ivo Lola Ribara“, kao i u zdravstvo i obrazovanje.

Projekte realizuje i privremeni opštinski organ u Mitrovici, koji se finansira iz budžeta Vlade Srbije, a RTK podeća da je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, tokom nedavne posete Kosovu, 8. i 9. septembra, najavio velika ulaganja u četiri opštine na severu Kosova.

Kancelarija za Kosovo saopštila je potom da će Vlada Srbije, pored ostalog, izdvojiti 10 miliona evra za Kliničko-bolnički centar u Severnoj Mitrovici, 13 miliona evra u fabriku peleta u Leposaviću, 25 miliona evra za naselje „Sunčana dolina“ u Zvečanu, dok će više od 800.000 evra otići u Zubin Potok, za pokretanje proizvodnje lamiranog nameštaja u pogonu „Simpa“.

Istovremeno, analitičari i sa srpske i sa albanske strane uvereni su i tvrde da više novca ipak stiže iz EU.

Prištinski politikolog Beljulj Bećaj kaže i da političari sa Kosova i iz Srbije obećvajau investicije, zarad ličnih političkih poena.

„Bilo kakvo ulaganje, sa bilo koje strane u prilog meštana je dobro došlo, ali bojim se da su to samo obećanja, koja daju ovdašnji politički lideri“, ocenjuje Bećaj u prologu RTK o ulaganjima na sever Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari