Kineski privredni rast 5,3 odsto u prvom tromesečju, prevazišao prognoze 1Foto: EPA-EFE/JEROME FAVRE

Kineska privredna aktivnost u prva tri meseca porasla je bržim tempom nego je očekivano, a pomognuta je politikom usmerenom na podsticanje rasta i jačom tražnjom, saopštila je danas kineska vlada.

Druga svetska privreda porasla je 5,3 odsto na godišnjem nivou u periodu od januara do marta, prevazilazeći prognoze analitičara koji su očekivali rast od 4,8 odsto, pokazuju zvanični podaci.

U odnosu na prethodni kvartal kineska privreda porasla je 1,6 odsto.

Kineska privredna aktivnost sa teškoćom se oporavljala od pandemije kovida-19, a na njen rast negativno su uticale usporena tražnja i kriza u sektoru nekretnina.

Rezultati koji su bolji od očekivanih dolaze samo nekoliko dana pošto je Kina prijavila da je izvoz zemlje pao 7,5 odsto u martu ove godine u odnosu na taj mesec prethodne godine, dok je uvoz takođe oslabio.

Inflacija je usporila odražavajući deflacione pritiske kao rezultat usporene tražnje usled krize u sektoru nekretnina.

Industrijska proizvodnja u prvom kvartalu ove godine porasla je 6,1 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine, dok je maloprodaja porasla 4,7 odsto na godišnjem nivou.

Snažan rast u periodu januar-mart potpomognut je dobrim pokazateljima proizvodnje, potrošnja domaćinstava je pojačana zbog praznika oko Lunarne nove godine, a sprovode se politike koje su pomogle da se pojačaju investicije, rekla je Luiz Lu, ekonomista za Kinu u Oksford Ekonomistu.

Rekla je i da, kada se gleda samo privredna aktivnost u martu, ona ukazuje na slabost ovog perioda posle praznika Lunarne nove godine i nepredvidivih uslova oko spoljne tražnje, što je viđeno i u velikom padu izvoza u tom mesecu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari