Kirije konačno padaju, kupovina stana i dalje luksuz za mnoge 1Foto: Shutterstock/PIXEL to the PEOPLE

Cene rentiranja stanova pale su u odnosu na vrhunac iz oktobra i novembra, ali su kirije i dalje više nego pre početka rata u Ukrajini.

Kako je danas ocenila vlasnica agencije za nekretnine Kaća Lazarević tražnja za zakupom stanova je opala, a vidi se i blagi pad cena.

„Da li će se one vratiti na onaj stari nivo, na kojem su bile pre dolaska Rusa u Srbiju, to ćemo još da vidimo“, kaže ona.

Nikola Čobić iz agencije „City expert“ primećuje da se tržišite zakupa stanova nalazi između dva vrhunca, onog kada je počeo rat i jesenjeg u oktorbu, novembru.

„Poslednji pik je bio u oktobru, eventualno prvoj polovini novembra, kada su cene bile astronomske. Trenutno su cene niže, svakako ne 30 odsto niže, koliko su bile pre početka rata u Ukrajini, ali recimo da su između tog prvog pika i poslednjeg, jesenjeg“, kaže Čobić ističući da će cene nastaviti da padaju bar dok Rusi ponovo ne krenu „da kupuju avionske karte za Beograd“.

Što se tiče kupoprodaja, cene stanova u novogradnjim, prema mišljenju Lazarevićeve i dalje će ostati luksuz za mnoge.

„Sve dok je veliki priliv zainteresovanih kupaca, bilo da su oni stranci ili samo građani koji nisu iz Beograda, dakle sve dok vlada velika tražnja, cene neće padati. Baš suprotno, i u narednom periodu može da se očekuje blagi rast cena“, kaže Lazarević za Novu.

Ona objašnjava da je veća tražnja za novogradnjom, kao i za zgradama koje imaju garažu.

Takođe i cena novogradnje je veća nego starogradnje.

Trenutno potrencijalni kupci ipak mogu da nađu stanove u starogradnji po pristojnim cenama. Njih, doduše, nema mnogo i uglavnom su manji. Oni čija je cena korektna, uglavnom su jednoiposobni“, kaže Lazarević dodajući da se ovakvi stanovi brzo prodaju, već posle dva dana po oglašavanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari