Klinika u Nišu dobila donaciju od 400.000 evra 1

Klinika za Kardiohirurgiju Kliničkog centra u Nišu dobila je od Vojske SAD donaciju vrednu 400.000 evra koja se sastoji od pet medicinskih uređaja, koji bi trebalo da udvostruče broj operacija.

Poklon su uručili predstavnici američke vojske koji borave u Srbiji povodom vojne vežbe „Pustinjski vuk“.

Medicinski aparati bi trebalo da omoguće obavljanje dve operacije istovremeno već od sledeeg meseca. Time će se smanjiti liste čekanja na operacije u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

– Oprema će se koristiti u intenzivnoj nezi i operacionom bloku. Naš kapacitet bio je 250 operacija godišnje, a sada je teoretski moguće, u narednim godinama, podići broj zahvata na 700 do 800 operacija, čime ćemo u potpunosti eliminisati liste čekanja na ove zahvate. Do sada je u ovoj godinu urađeno 154 zahvata, a do kraja godine se procenjuje da će biti 300 kardiohirurških operacija. Planiramo da u narednoj godini imamo 400 operacija- rekao je direktor Klinike za kardiohirurgiju Dragan Milić prilikom prijema donacije.

On je precizirao da je Klinika dobila izuzetno važan aparat za ekstrakorporalnu cirkulaciju, koji sam košta 220 hiljada evra, kao i hiperkuler za hlađenje pacijenata tokom operacije, ekopumpu koja zamenjuje rad srca i pluća i omogućava preživljavanje najtežih pacijenata, digitalni mobilni rentgen aparat kao i najnoviji uredjaj za intraoperativno spašavanje krvi.

Vojni ataše ambasade SAD u Beogradu, pukovnik Daglas Ferti, rekao je da je „zadovoljstvo raditi sa ljudima koji u svoj posao ulažu srce“, te da su ljudi u Srbiji poznati kao takvi. On je izrazio nadu da će ova donacija pomoći da se „povećaju kapaciteti za pružanje usluga pacijentima širom Srbije“, kao i zadovoljstvo što pripadnici američke vojske učestvuju u različitim aktivnostima sa Srbijom, među kojima je i poslednja vojna vežba.

– Kao znak zahvalnosti američkoj vojsci, ali i u znak sećanja na 28-og američkog predsednika Vudro Vilsona, velikog prijatelja srpskog naroda, operacioni blok klinike za kardiohirurgiju dobio je njegovo ime. Ne bi trebalo zaboraviti da je zalaganjem i lobiranjem Mihajla Pupina, koji je bio jedan od najboljih Vilsonovih prijatelja, Srbija dobila i teritoriju Vojvodine- podsetio je Milić, koji je i predsednik Kluba srpsko- američkog prijateljstva.

Na Klinici su podsetili da je donacija stigla u susret obeležavanju stote godišnjice od kada je 28. jula 1918. godine američki predsednik Vilson objavio proglas u kojem je istakao značaj doprinosa srpske vojske u Prvom svetskom ratu. Tada se na Beloj kući prvi i jedini put zavijorila srpska zastava.

GRB AMERIČKE VOJSKE NA KLINICI

U znak zahvalnosti, na ulazu u zgradu Kardiohirurgije otkrivena je u spomen ploča zahvalnosti američkom narodu, vojsci i vladi na donaciji, na kojoj je i grb američke vojske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari