Knežević: Očekujem raskid privatizacije RTK 1

Ministarstvo privrede najverovatnije će raskinuti ugovor o privatizaciji Radio-televizije Kragujevac koji ima sa biznismenom Radoicom Milosavljevićem, potvrdio je za naš list ministar privrede Goran Knežević.

– Naša kontrola je danas na terenu i očekujem da će taj ugovor najverovatnije biti raskinut – rekao je juče Knežević za Danas. On je objasnio da bi raskid mogao da usledi vrlo brzo posle obavljene kontrole.

Milosavljević je prema kupoprodajnom ugovoru imao obavezu da uloži 150.000 evra u nabavku opreme za RTK, što do 13. oktobra, kada je bio poslednji rok, nije ispunio. Ministarstvo mu je nakon toga ostavilo dodatni rok, koji je istekao prekjuče. Budući da Milosavljević ni do ovog roka nije ispoštovao svoje obaveze, Ministarstvo je juče poslalo kontrolu u Kragujevac, koja je ustanovila da vlasnik RTK već odavno ne ispunjava obaveze iz kupoprodajnog ugovora.

Članovi komisije su zaposlene u RTK obavestili da će, krajem ove ili početkom naredne sedmice, Milosavljeviću biti oduzete bankarske garancije od oko 150.000 evra, te da će mu dati dodatni rok od 15 dana za ponovnu uplatu garancije u istom iznosu. Ukoliko u zadatom roku Milosavljević to ne učini, privatizacija Radio-televizije Kragujevac će početkom 2017. biti poništena.

Privremeni vlasnik te medijske kuće postaće država, koja će da postavi privremenog zastupnika kapitala. RTK će, u dogledno vreme, ponovo biti ponuđena potencijalnim kupcima. U Sindikatu „Nezavisnost“ kažu da većina zaposlenih ne namerava više da ostane u RTK, čija je perspektiva više nego neizvesna, već očekuje da im država ponudi socijalni program, kako bi novcem od otpremnina mogli da započnu neki privatni posao.

Osim činjenice da nije ispunio investicione obaveze, najveći problem sa vlasnikom RTK jeste i to što ni zaposlenima ne isplaćuje zarade. Tako novinari i ostali radnici nisu primili već šest i po plata, pa izvršitelji koje su neki od njih angažovali uveliko popisuju i rasprodaju pokretnu imovinu RTK.

I drugi kragujevački mediji pred gašenjem

Osim u RTK, situacija je nezavidna i drugim medijskim kućama u Kragujevcu. Tako jedini ovdašnji list, nedeljnik „Kragujevačke novine“, opstaje samo zahvaljujući entuzijazmu preostalih članova redakcije, dok je TV kanal 9 definitivno pred gašenjem. Odgovorna urednica Kanala 9 Jovanka Marović juče je poručila da će ta televizija, usled dugotrajnih finansijskih nedaća, potpuno da isključi signal. Toj televiziji je, pojašnjava ona, Emisiona tehnika i veze, pre mesec i više dana isključila signal zbog duga od oko 500.000 dinara, pa se program Kanala 9 emituje samo preko kablovskih televizija.

– Kanal 9 žitelji Šumadije sada mogu da gledaju na SBB-u, IPTV-u i Kopernikusu. Pitanje je dana, međutim, kada će Kanal 9 potpuno isključiti signal, nakon čega mu sledi gašenje – kaže Marović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari