Ko „gleda kroz prste“ bivšem vlasniku Budimke 1

Ni devet meseci nakon što je otvoren stečaj ne zna se šta će biti sa fabrikom za preradu i promet voća Budimka iz Požege, jer se poveriocima već mesecima produžava rok najpre za podnošenje, a potom i za uređivanje plana reorganizacije firme.

Poslednji put 14. oktobra, rok je produžen do 14. novembra. Samo po sebi to možda i ne bi bilo mnogo čudno, međutim, krajem avgusta Agencija za licenciranje stečajnih upravnika je na sedam kucanih strana, o čemu je Danas već pisao, iznela niz razloga zbog kojih plan koji je napravilo Veće poverilaca predvođeno Ananijem Pavićevićem, vlasnikom novosadskog Pankomerca, nije dobar.

Uprkos tome, Privredni sud u Užicu dao je novi rok poveriocima da „urede plan“, za koji su oni opet zatražili „još vremena“.

Od kada je, prošle godine u ovo vreme, propala prilika da se ova firma privatizuje, u februaru je uveden stečaj i u trenutku kada je trebalo da se formira veće poverilaca, država kojoj Budimka najviše duguje, nije poslala svog predstavnika, te je na mesto glavnog u Veću izabran upravo Ananije Pavićević, vlasnik Pankomerca, firme koja je Budimku privatizovala još 2008. i sa kojom je država samo dve godine kasnije raskinula privatizaciju.

Država je, dakle, dozvolila, odnosno dala Ananiju Pavićeviću priliku da on reorganizuje Budimku, koju nije uspeo da reorganizuje ni kada ju je kupio. Osim toga, ovaj bivši vlasnik Metals banke nije uspeo, niti uspeva da održi ni svoju firmu Pankomerc, čija su dva računa trenutno u blokadi.

Tu se priča ne završava, jer je Pavićević u saradnji sa firmom „Stevović and partners“ pokušao da napravi ugovor i proda Budimku jednoj kineskoj firmi još u junu ove godine. Međutim, prema dokumentima u koje je Danas imao uvid, pokušaj je propao zahvaljujući „sabotaži“ bivšeg ministra privrede Željka Sertića.

Pankomerc i „Stevović and partners“ su, naime, hteli da kineskom investitoru prodaju fabriku ne pomenuvši mu, pritom, da se ona nalazi u stečaju.

Na sastanku u Vladi 20. juna sa kineskom privrednom delegacijom (predsednik Kine je tada bio u poseti Srbiji), Sertić je bukvalno sabotirao prodaju, ili je bar tako tvrdio direktor Pankomerca Ananije Pavićević.

Naime, Pavićević, koji je pre pet godina hapšen zbog sumnje da je nezakonito delio kredite svojim firmama, pokušao je da kinesku kompaniju dovede u Požegu predstavljajući čin prodaje kao privatizaciju. Potencijalni investitor, sve do tog sastanka u Vladi sa Sertićem, nije znao da se Budimka nalazi u stečajnom postupku. Sertić je tom prilikom predstavnicima kineske kompanije i provincije Hebei rekao da su „u poslednjem momentu izbegli klasičnu prevaru, u koju ih je vodio Stevović, obmanjivanjem obećanjima da se firma može preuzeti reorganizacijom iz stečaja“. Kinezi su se nakon tog sastanka povukli.

Posle toga desilo se da je Veće poverilaca konačno pripremilo plan reorganizacije, međutim ALSU ocenjuje da plan nije dobar, navodeći između ostalog, da u planu „nema opisa postupka prodaje imovine, da se ne dostavlja spisak stručnjaka, ni članova organa upravljanja, kao ni redovni finansijski izveštaji za prethodne tri godine, te da nije priložena ni procena imovine“.

Osim toga, u planu reorganizacije navodi se da će Budimka u 2016. ostvariti dobitak od 44,5 miliona dinara, a u narednoj godini čak 231 milion dinara. ALSU podseća na finansijsku situaciju u ovoj fabrici u poslednjih osam godina i na to da je samo prošle godine gubitak bio 178 miliona dinara.

– Najveći iznos dobitka bio je 2011. kada je Budimka zabeležila 2,5 miliona dinara, dok su ukupni dobici u proteklih osam godina bili 3,8 miliona dinara. Ukupni gubici za to vreme kumulativno iznose 408 miliona dinara. Imajući izloženo u vidu, nameće se zaključak da je nerealno, bez ugovorenih poslovnih aktivnosti, da tromesečni dobitak u ovoj godini bude 11 puta veći od osmogodišnjeg ukupnog iznosa dobiti – napominje se u obrazloženju ALSU.

Ni ovakvo obrazloženje očigledno nije bilo dovoljno Privrednom sudu u Užicu da odbaci plan reorganizacije, već odlučuje da se on vrati na „doradu“, a pritom se poveriocima omogućava, to jest daje još jedno u nizu produženja rokova.

Ukoliko plan ne bude prihvaćen, Budimka će morati u bankrot, a onda bi nakon procene imovine verovatno bio upućen javni poziv za prodaju.

Međutim, da li će se to desiti još nije poznato, kao što nije poznato, zbog čega i ko „gleda kroz prste“ Pavićeviću i ko i zašto odluku o sudbini fabrike koja postoji još od 1947. prepušta njemu, koji je jednom već probao pa nije uspeo ništa da uradi, koji ne može da sredi ni svoju firmu i koji je naočigled svih pokušao na prevaru da proda fabriku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari