"Spona Trampa i Rusije": Ko je Aleksander Šnajder, vlasnik beogradske Expobanke? 1Foto: Buzzi / imago sportfotodienst / Profimedia

Aleksander Šnajder, jedan od ljudi koji se nalaze na Forbsovoj listi milijardera, postao je zvanični vlasnik Expobanke a.d. Beograd.

Prema navodima Forbsa, Šnajder je kanadski državljanin koji se rodio u Rusiji, i spada među najbogatije građane zemlje u kojoj živi.

Po obrazovanju je ekonomista sa diplomom Univerziteta Jork u Torontu, a počeo je da trguje tekstilom i elektronikom kao student, dok je još živeo sa roditeljima.

Trenutno ima 54 godine, od 90-ih učestvuje u vlasništvu čeličane u Zaporožju, a sa samo 25 godina u Belgiji je osnovao firmu za trgovinu čelikom.

Predsednik je Jevrejske ruske zajednice u Ontariju, kao i suosnivač Midland grupe i predsednik kompanije Talon International Development Inc.

Takođe, bio je partner Donalda Trampa pri izgradnji Trampovog tornja u Torontu.

Zbog značajne sume novca koju je dobio od ruske državne banke i saradnje sa Trampom, prema pisanju kanadskih medija, učestvovao je u federalnoj istrazi o Trampovim vezama sa Rusijom.

Osim što ga konekcije sa Trampom čine sumnjivim, Aleksander Šnajder je i zet Borisa Birštajna.

Naime, Birštajn je ruski emigrant i biznismen, koji je navodno imao značajne veze sa Kremljom i ruskim kriminalnim ličnostima, uključujući Sergeja Mihajlova – vođu Solncevskog bratstva.

S tim u vezi, kanadski mediji pisali su da je Šnajder postao milijarder uglavnom zahvaljujući nizu poslova u istočnoj Ukrajini, koje je dobio dok je Birštejn imao širok uticaj na vladu predsednika Leonida Kučme.

Nasuprot tome, Šnajder tvrdi da njegov svekar nikada nije igrao nikakvu ulogu u njegovom uspehu.

Osim poslova koje vodi samostalno, sa partnerom i kolegom milijarderom Eduardom Šifrinom poseduje četvrtu po veličini čeličanu u Ukrajini, kao i komercijalne nekretnine, uključujući kancelarijske i maloprodajne projekte u Moskvi.

Mimo zajedničke čeličane, sa Šifrinom je započeo i kupovinu brodova, ali je taj biznis naputio nakon što je formirao flotu od 34 broda.

Šnajder je nakratko posedovao i trkački tim Jordan Formule 1, koji je preimenovao u Midlend, što takođe nije dugo potrajalo.

Krajem 2007. za oko 12 miliona evra kupio je izraelskog premijerligaša Makabi Tel Aviv, najstariji i najveći fudbalski klub u toj zemlji. Nakon što je uložio 20 miliona dolara, 2009. godine prodao je klub.

Šnajderov biznis sada je stigao i do Srbije, pa je tako 18. aprila tekuće godine, sa 100 odsto udela, postao vlasnik Expobanke a.d. Beograd.

Istovremeno je i većinski vlasnik Adriatic banke u Crnoj Gori, gde je ranije bio i suvlasnik Željezare Nikšić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari