Кoalicija za nadzor javnih finansija: Vučić da objasni izbor UGT Renewables za gradnju solarnih panela 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Кoalicija za nadzor javnih finansija zatražila je danas od predsednika Srbije Aleksandra Vučića da obrazloži na koji način je američka kompanija UGT Renewables LLC, koja planira izgradnju solarnih panela na 2.000 heketara, na desetak lokacija širom Srbije, odabrana za taj posao.

Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije i UGT Renewables LLC potpisali su danas u Beogradu Sporazum o saradnji o izgradnji solarnih panela, nakon čega je predsednik Srbije izjavio da „predstoje ne laki razgovori oko uslova“, te kako veruje „da ćemo brzo završiti i da ćemo napraviti najbolji mogući dogovor“, zbog čega je Кoalicija za nadzor javnih finansija traži da odgovori na pet pitanja.

Od predsednika Srbije se traži da odgovori na pitanje da li je, „zbog premora izazvanog brojnim državničkim obavezama, smetnuo s uma da se do poslova, čak i onih čija se vrednost meri desetinama i stotinama miliona evra, može doći i kroz tržišnu utakmicu i davanje ponude bolje od konkurentskih, a ne samo putem direktnog dogovaranja sa državnim vrhom Srbije“.

Takođe ga pitaju „da li je, iz već navedenih ili drugih razloga, izgubio iz vida da osim firme sa kojom u ime Srbije pravi najbolji mogući dogovor, u svetu postoje i druge kompanije koje se bave istim poslovima koje bi se veoma rado nadmetale za ovaj visokoprofitabilan posao“?

Iz Кoalicije za nadzor javnih finansija pitaju Vučića i „da li je i iz kog razloga, zamemario činjenicu da i u Srbiji postoje potencijalni investitori u obnovljive izvore energije“?

Takođe, traže da odgovori i „da li se i njemu čini neobičnim to što će za desetak različitih lokacija u Srbiji posao izgradnje solarnih elektrana biti dogovoren sa samo jednom firmom“?

Za kraj, iz Koalicije za nadzor javnih finansija mole Vučića da zainteresovanoj javnosti „ukaže na član Ustava kojim je predsedniku Republike omogućeno da se u toku trajanja mandata angažuje kao promoter i lobista stranih kompanija“.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

4 reagovanja na “Кoalicija za nadzor javnih finansija: Vučić da objasni izbor UGT Renewables za gradnju solarnih panela”

  1. Zamislite naslov u medijima 2198 godine: Srbija je današnjom tranšom otplatila polovinu Vučićevih kredita. Ostaje za otplatu još 742 milijarde bitkoina.

  2. Ne videh ovu vest i na drugim portalima. Kako je moguce da se ovako nesto na mala vrata uvodi najavljuje i nema novinara da pritisnu i ispitaju kako se do ovakvih mutnih diliva dolazi

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.