Koje zemlje u Evropi ne primaju evro: Vodič kroz kurseve nacionalnih valuta (MAPA) 1Foto: Pixabay

Prvi put od kada je uveden pre 20 godina evro danas vredi isto koliko dolar. Zvanična evropska valuta koju umesto domaće koristi čak 19 zemalja članica Unije, ali i neke zemlje koje joj ne pripadaju prvi put je za dve decenije oslabila toliko da se izjednačila sa vrednošću američkog dolara.

I dok je vest dana kako jedan evro vredi jedan dolar, putnike, naročito tokom odmora zanima i koliko za jedan evro mogu da dobiju u zemljama u kojima ova valuta još nije postala zvanična ili neće ni postati.

I dok se u 19 od 27 zemalja EU koristi evro kao valuta, u Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Mađarskoj, Poljskoj, Rumuniji i Švedskoj još koriste nacionalne valute. Tako jedan evro, koji u Srbiji danas vredi 117,3 dinara, u Bugarskoj vredi gotovo dva (1,96) leva, a u Hrvatskoj je 7,5 kuna.

Jedan evro u Mađarskoj vredi 414 forinti, a u Poljskoj 4,85 zlota.

U Rumuniji je evro nepunih pet leja, tačnije 4,94, dok u Švedskoj za jedan evro može da se dobije 10,65 kruna. Evro u Norveškoj vredi trenutno 10,27 kruna.

U zemljama koje nisu deo EU, ali su omiljene destinacije za letovanja srpskim turistima trenutno odnos snaga evra prema domaćim valutama je takav da za evropsku kovanicu od jednog evra u Turskoj treba izdvojiti 17,39 lira, a u Egiptu 18,89 egipatskih funti.

Koje zemlje u Evropi ne primaju evro: Vodič kroz kurseve nacionalnih valuta (MAPA) 2
Ilustracija: Danas

Evro u Ujedinjenim Arapskim Emiratima vredi 3,68 dirhama, dok ruska rublja vredi 0,017 evra, odnosno za jedan evro dobija se 62,7 rublji. Za evro se u Severnoj Makedoniji može dobiti 61,5 denar, a u Albaniji 116,79 leka.

Valuta EU i dalje je slabija u odnosu na britansku funtu, tako jedan evro danas vredi 0,85 funti.

I dok se američki dolar približio, neki drugi još „kaskaju“ za najpopularnijom evropskom valutom – za jedan evro u Kanadi dobija se 1,30 kanadskih dolara, a u Australiji 1,49 dolara.

Osim u EU zemljama evro se koristi i u nekima koje nisu deo zajednice poput Crne Gore, Andore, San Marina, Monaka i Vatikana, ali i nekih manjih, uglavnom ostrvskih zemlja poput Martinika, Gvadalupea, Francuske Gvajane.

Evro je zvanično ime dobio još 1995, ali je kao valuta predstavljen tek četiri godine kasnije.

Trebalo je još tri da zaživi kao zvanična valuta EU i on je u promet pušten pre tačno dve decenije – 2002. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari