Koliko će koštati Vranjance priprema turšije 1Vranjanci ne odustaju od turšije. Foto:V.Ristić/Danas

Priprema ajvara ulazi u završnu fazu, ali cene ne posustaju pa se za kilogram paprike „ajvarke“ plaća i do 140 dinara po kilogramu. Četrdeset odsto je skuplje i povrće za turšiju.

Kilogram zelenog paradajza koji je jedan od osnovnih sastojaka zimske turšije na jugu Srbije na vranjskim zelenim pijacama prodaje se po ceni od 70 do 80 dinara. To je po oceni prodavaca „za nijasu viša cena u odnosu na prošlu sezonu“.

Slična je i cena paradajza za flaširanje, koji se prodaje po ceni od 80 do maksimalnih 100 dinara, u zavisnosti od kvaliteta. Vranjanci flaširaju isključivo crveni paradajz „jabukar“ koji je sazreo mimo plastenika.

Paprika za turšiju košta između 160 i 250 dinara, u zavisnosti od veličine i kvaliteta, dok kilogram kupusa za kišeljenje košta od 35 do 50 dinara, dok je kilogram karfiola 120 dinara. Još jedan sastojak za vranjansku turšiju je i šargarepa po ceni od 75 do 90 dinara.

Venac domaćeg belog luka, čiji čenovi oplemenjuju uz obavezno sirće i druge začine turšiju košta u Vranju od 350 do 400 dinara, a reč je o oko kilogramu ovog začinskog povrća.

Koliko će koštati Vranjance priprema turšije 2
Skuplje ali ukus je važan. Foto:V.Ristić/Danas

Sezona pripreme ajvara ulazu u završnu fazu, ali cene ne posustaju pa paprika i dalje ima cenu od 120 do 150 dinara. Tegla ajvara domaće proizvodnje prodaje se u privatnim piljarama po ceni od 500 do 700 dinara za teglu od sedamsto grama.

Uprkos višim cenama povrća, vranjske domaćice ne odustaju od tradicije pripreme turšije i kiselog kupusa, mada se ovi proizvodi sve više u Vranju mogu pronaći u velikim hiper marketima, ali i malim trgovinama.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari