Koliko će vas koštati gorivo ako ovog leta idete u Crnu Goru, Hrvatsku, Grčku, Bugarsku... 1Foto: Shutterstock/DELBO ANDREA

Cene goriva u zemljama regiona stalno variraju, a prema poslednjim informacijama, najjeftinije gorivo trenutno je u Bugarskoj, Severnoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini (BiH).

Kako počinje sezona odmora, za one koji planiraju na letovanje da idu sopstvenim prevozom, bitno je koliko će u kojoj zemlji morati da plate gorivo.

Cene u zemljama regiona se razlikuju, a bitnu razliku čini i to da li se u automobil sipa dizel ili benzin.

Prema poslednjim infomracijama od petka, 2. juna, u Srbiji litar evrodizela maksimalno košta 182 dinara za litar, odnosno 1,55 evra, dok benzin evropremijum BMB 95 po litri najviše košta 176 dinara, a u evrima to iznosi 1,50. To su cene koje važe do 9. juna.

Hrvatska

Prema podacima Evropske komisije od 29. maja ove godine, u nama susednoj Hrvatskoj cena dizela iznosi 1,39 evra po litri, dok je benzin nešto jefitiniji i iznosi 1,37 evra.

Koliko će vas koštati gorivo ako ovog leta idete u Crnu Goru, Hrvatsku, Grčku, Bugarsku... 2
Izvor: Evropska komisija

Bugarska

Kako je bugarsko primorje postalo jako povoljno za naše turiste, sve više naših građana letuje u ovoj nama susednoj zemlji. Cena dizel goriva u ovoj zemlji iznosi 1,24 evra po litri, dok je u ovoj zemlji benzin skuplji i košta 1,29 evra.

Rumunija

U ovoj zemlji je benzin takođe skuplji, pa on po litri košta 1,34 evra, dok je cena za litar dizela 1,33 evra, pokazuju podaci Evropske komisije.

Koliko će vas koštati gorivo ako ovog leta idete u Crnu Goru, Hrvatsku, Grčku, Bugarsku... 3
Izvor: Evropska komisija

Crna Gora

Veliki broj srpskih državljana letuje u nama susednoj Crnoj Gori. Za one koji se i ove godine odluče da tamo provedu odmor, korisno je da znaju da je trenutna cena dizela po litri 1,34 evra, dok je cena benzina znatno veća i iznosi 1,50 evra, kako pokazuju informacije na sajtu Global Petrol Prices.

Albanija

Iako se mali broj građana Srbije odlučuje da ide na letovanje u Albaniju, takvih je sada ipak znatno više nego pre pandemije kada je Albanija bila jedna od retkih zemalja u koju se moglo putovati iz Srbije. Litra dizela u Albaniji trenutno iznosi 1,57 evra, koliko košta i dizel.

Severna Makedonija

Prema podacima Global Petrol Prices, cena za litar dizela u ovoj zemlji je 1,12 evra, dok za benzin mora da se plati 1,30 evra po litru.

 

BiH

Bosna i Hercegovina tradicionalno drži niže cene goriva, pa je tako, prema najnovijim podacima, litar dizela u ovoj zemlji 1,25 evra, dok je ista količina benzina 1,32 evra.

Grčka

S obzirom da najveći broj naših državljana letuje u Grčkoj, korisno je znati da da je u ovoj zemlji litar dizela 1,56 evra, dok je litar benzina 1,86 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari