Koliko koštaju pripreme za upis na fakultete? 1Foto: Građevinski fakultet

Sezona prijemnih ispita na fakultetima se približava, te mnogi budući studenti odlučuju da pohađaju pripremne časove pre samog polaganja.

U zavisnosti od oblasti interesovanja, za jedan čas u trajanju od sat vremena potrebno je izdvojiti od 300 do 1.500 dinara. Nešto povoljnije po budžet mogu da budu mesečne paket ponude za časove, koje nude pojedini profesori, a opcija je i pripremna nastava koju nude mnogi fakulteti.

Jezici i društvene nauke – Od 300 do 1.500 dinara

Srpski jezik, koji ćete polagati ukoliko odlučite da upišete Filološki, Pravni, Učiteljski ili Fakultet političkih nauka, jedan je od onih predmeta koji ćete plaćati u proseku 1.000 dinara po času. Cene se kreću od 900 pa 1.200 dinara.

Budući filolozi na prijemnom ispitu moraju, pored maternjeg, da polažu i strani jezik po izboru, a najveći broj kandidata odlučuje se da to bude engleski. Na internetu profesori usluge davanja privatnih časova oglašavaju po najrazličitijim cenama – od svega 300, preko 800, pa do 1.200 dinara.

Ukoliko je budućem brucošu umesto engleskog, potrebno dobro poznavanje nekog drugog stranog jezika, to će ga koštati od 600 do 1.200 dinara, u zavisnosti od jezika. Tako će profesori francuskog svoje znanje unovčiti za, u proseku, 600 do 750 dinara po času, dok će poznavaoci nemačkog jezika ipak proći malo bolje – najčešće ponude časova na oglasima iznose 1.200 dinara.

Ipak, opšte je pravilo da će starije kolege često držati privatne časove jezika po ceni znatno nižoj od proseka.

Kako je psihologija na Filozofskom fakultetu već godinama unazad jedan od natraženijih smerova na beogradskom Univerzitetu, ne čudi što veliki broj zainteresovanih srednjoškolaca smatra da im je za upis neohodno pohađanje privatnih pripremnih časova – a cene po času kreću se od 1.000 do 1.500 dinara.

Prirodne nauke – Od 500 do 1.500 dinara

Ukoliko vam je potrebno dodatno znanje u oblasti prirodnih nauka, možete da prođete još jeftinije, jer za čas svakog premeta možete da platite manje od 1.000 dinara

Tako je spektar cena pripremnih časova za prijemni ispit iz matematike širok – možete da pronađete profesora koji će sat vremena rada naplatiti 500 ili 600 dinara, ali cene idu i do 1.500 po času.

Slična situacija je i sa privatnim časovima iz hemije, gde cene časova variraju od 500 do 1.200 dinara.

Kada je u pitanju pripremna nastava iz fizike, profesori najčešće nude dve cene – 500 i 1.500 dinara.

„Mesečni paket“ za umetnike – 8.000 dinara

Iako na internetu nema puno oglasa koji nudi pripremu za prijemni ispit na umetničkim fakultetima poput crtanja, slikanja i vajanja, ipak se ponešto može naći.

Tako, na primer, komletnu pripremu možete platiti na mesečnom nivou – za 8.000 dinara časove ćete pohađati dva puta sedmično, subotom i nedeljom.

Pripremnu nastavu drže i fakulteti

Mnogi fakulteti u sklopu beogradskog Univerziteta svojim budućim studentima pružaju mogućnost da pohađaju pripremnu nastavu na samom fakultetu.

Tako je cena pripremne nastave na Ekonomskom fakultetu 5.612 dinara, dok je Fakultet političkih nauka za kandidate iz osetljivih grupa, socijalno ugroženih i hraniteljskih porodica, obezbedio besplatno pohađanje pripremne nastave.

Učiteljski fakultet nudi pripremnu nastavu iz srpskog jezika i književnosti, a cena za 32 časa iznosi 17.000 dinara, dok se je za 10 časova iz opšte kulture i informisanosti potrebno izdvojiti 7.000.

Kada je u pitanju pripremna nastava na Filološkom fakultetu, za jedan jezik potrebno je izdvojiti 11.000, a za dva – 16.000 dinara, sa mogućnošću isplate u tri rate.

Pripremnu nastavu nude i Mašinski, Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju, FON i Pravni fakultet.

Posle prijemnog stižu pravi troškovi

Za studente koji ne uspeju da ostvare dovoljno dobar rezultat i „spase se“ plaćanja školarine, troškovi ovde tek počinju i neuporedivo su veći od pripreme za prijemni.

Iako cene variraju od fakulteta do fakulteta, opšte je poznato da je studiranje na Arhitektonskom fakultetu bilo jedno od najskupljih, te košta čak 240.000 dinara.

U vrhu fakulteta sa najvišim školarinama nalaze se i Elektrotehničkom za softverski inženjering, gde je godina vrtoglavih 243.000 dinara, dok je na Mašinskom fakultetu školarina 180.000.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari