Kompanija Falk ist: Deo radnika u štrajku nasilno ušao u pogone i ometao proizvodnju 1Arhiva Foto: Zoran Mišić/ Danas

Kompanija Falk ist (Falc east) saopštila je da je danas je deo zaposlenih koji su u štrajku tokom radnog vremena nasilnički ušao u krug fabrike obuće u Knjaževcu, proizvodne pogone i poslovne prostorije uprave preduzeća, ometajući rad zaposlenih koji su bili na radnim mestima i koji ne učestvuju u štrajku, o čemu je obaveštena policija.

„Štrajkači vređaju zaposlene koji su na svojim radnim mestima u pogonima i kancelarijama i onemogućavaju njihov rad, a preduzeću poslovanje“, ističe se u saopštenju.

Veći deo od 1.000 zaposlenih u Falk istu u Knjaževcu je 2. juna započeo štrajk u organizaciji sindikata Sloga, a preostali radnici u Knjaževcu i svi zaposleni u ogranku u Rumi nastavili su normalno sa radom.

Zahtevi štrajkačkog odbora su povećanje zarada za 10 odsto i naknade za prisutnost na poslu od 5.000 dinara, kao i toplog obroka na 200 dinara po danu.

Deo tih zahtev menadžment kompanije je prihvatio, ali je štrajkački odbor odbio ponudu.

Poslovodstvo tvrdi da niko od zaposlenih ne prima minimalnu zaradu i da je prosečna neto zarada u maju bila 54.612 dinara.

„Menadžment je na korak od odluke da zatvori ovu najpoznatiju fabriku dečje obuće na svetu i poslovanje izmesti nakon gotovo 20 godina poslovanja u Srbiji“, ističe se u kompanijskom saopštenju.

Fak ist je deo italijanske grupacije falk i posluje u Knjaževcu od 2004. godine, kada je direktnom investicijom bez državnih subvencija ponovo postavljena na noge nekadašna fabrika obuće Leda.

U pogonu te kompanije u Rumi radi 260 ljudi, a veći deo proizvodnje u Srbiji namenjen je inostranim tržištima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari