Radnici nastavljaju štrajk, traže "minimalno": Poslovodstvo Falk Ista kaže da su investirali ogromna sredstva 1Foto: Miljko Stojanović/ Danas

Povodom štrajka radnika u italijanskoj firmi u Knjaževcu Falk East, iz ove kompanije oglasili su se saopštenjem u kojem kažu da su oni deo italijanske grupacije FALC i da posluju u Knjaževcu od 2004. godine, kada je direktnom investicijom bez državnih subvencija ponovo postavljena na noge nekadašna fabrika obuće LEDA.

Uroš Savić iz Sindikata “Sloga” kaže da je sve tačno šta se u saopštenju navodi, ali da su to sve obaveze jednog poslodavca. U saopštenju se navodi da tokom svih prethodnih godina, preduzeće je investiralo ogromna sredstva u razvoj proizvodnih kapaciteta, finansiralo je proizvodnju unapred, isplaćivalo sve plate i obaveze bez dana zakašnenja.

“Doprinos našeg društveno odgovornog preduzeća lokalnoj zajednici je godinama realizovan i kroz donaciju aparata lokalnoj bolnici, pomoć u lečenju dece zaposlenih, podršku humanitarnoj akciji protiv nasilja nad decom, kulturne manifestacije, lokalni fudbalski tim, košarkaški tim, plesnu školu i drugo, zaključno sa sponzorstvom učešća sindikata Sloga na radničkim sportskim igrama u primorskom letovalištu Čanj”, ističu oni.

Takođe, u saopštenju kažu da deo zaposlenih u ovom preduzeću stupio je 2. juna u štrajk u organizaciji sindikata Sloga, zahtevajući značajno povećanje zarada.

“Štrajkački odbor je nakon sastanka održanog u petak sa menadžmentom preduzeća „FALC EAST“ DOO uz prisustvo zvaničnika lokalne samouprave Knjaževca, odbacio ponudu koje je preduzeće bilo u mogućnosti da pruži u ovom delikatnom trenutku. Štrajkački odbor je tokom pregovora najavio i dodatne, mnogo veće zahteve, koja kompanija ne može da razume. Menadžment je pozvao zaposlene na saradnju sa kompanijom u ovom momentu velikih investicija u novu tehnologiju, organizaciju i programe obuka”, ističu iz kompanije i dodaju:

“Nažalost, ukoliko se trenutna situacija nastavi, postoji veoma visoki rizik od neispunjenja obaveza prema komitentima i preduzeće je u obavezi da se organizuje na drugačiji način. Nadamo se da će se u bliskoj budućnosti, zahvaljujući pozitivnom dijalogu i međusobnom razumevanju, situacija normalizovati u interesu svih koleginica i kolega i poslovnih partnera Falc East”.

Na ovo saopštenje Falk Ista, reagovao je predsednik Sindikata “Sloga“ u tom preduzeću, Uroš Savić, koji za Danas kaže da sve to što su kazali su obaveze poslodavca.

“To su sve njihove obaveze, a što se tiče dela da tražimo značajno povećanje zarada – to nije tačno. Mi tražimo minimalno. Poručujem sada da od zahteva ne odustajemo i sa blokadama nastavljamo”, poručio je Savić.

Podsećamo, zahtevi radnika su sledeći: povećanje neto zarade za 10 odsto, povećanje mesečnog stimulansa sa sadašnjih 2.000 na 5.000 dinara, kao i uvećanje iznosa za topli obrok sa sadašnjih 150 na 200 dinara. Takođe, insistiraju na garancijama o progresivnom povećanju zarada do nivoa od 70 odsto plate za život u narednim godinama.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari