Pregovori radnika i menadžmenta Falk Ista propali: Štrajk se nastavlja od ponedeljka 1Foto: Miljko Stojanović/ Danas

Pregovori radnika i menadžmenta fabrike Falk Ist u Knjaževcu, propali su, kaže za Danas Uroš Savić, predsednik Sindikata “Sloga” u tom preduzeću. Kako on ističe, štrajk se nastavlja od ponedeljka.

Uroš Savić, predsednik Sindikata “Sloga” u fabrici Falk Ist u Knjaževcu, kaže za Danas da “ima najjači kolektiv u istoriji sindikalnog delovanja, i da mu je članstvo ne podeljivo i da ih ništa ne može uništiti”.

“Ponosan sam na njih. Ne može niko da zamisli kakvu energiju radnici imaju, a snaga je u kolektivu. Na sastanku ništa nije odlučeno”, istakao je za Danas Savić.

Prema njegovim rečima, dogovor nije postignut, a menadžment firme je izašao sa predlogom koji oni nisu prihvatili.

“Njihov predlog nije usvojen. Oni su ponudili pet odsto povećanje zarade odmah, a još pet pdsto najkasnije do 5. oktobra. To znači da ako se minimalac poveća za sedam odsto, a nama sada daju povećanje za pet, oni će platu povećati za još dva odsto”, objašnjava on,

Kako on kaže za Danas povečanje iznosa za topli obrok su prihvatili.

“Što se tiče stimulansa, predložili su 3.500 dinara, a ako se sezona završi u roku da se doplati još 1.500 dinara retroaktivno, kao što su radnici tražili”, kaže Savić i dodaje “da su oni sa ovim predlozima izašli pred zaposlene, ali su radnici jednoglasno odbili, i kazali da traže njihove zahteve”.

On dodaje da je Opština Knjaževac, koju su predstavljali, predsednik Milan Đokić sa saradnicima, pokazali blagu naklonost ka menadžmentu.

“Za Opštinu Knjaževac je ponuda menadžmenta bila prihvatljiva, dok mi to nismo prihvatili”, dodaje Savić.

Kako on ističe za Danas, štrajk se nastavlja od ponedeljka, a do tada se organizuju smenske prismotre fabrike, zbog eventualnog izvoženja mašina iz fabrike.

“U ponedeljak će biti blokade, a policija će biti blagovremeno obaveštena šta se blokira”, zaključio je Savić.

Podsećamo, zahtevi radnika su sledeći: povećanje neto zarade za 10 odsto, povećanje mesečnog stimulansa sa sadašnjih 2.000 na 5.000 dinara, kao i uvećanje iznosa za topli obrok sa sadašnjih 150 na 200 dinara. Takođe, insistiraju na garancijama o progresivnom povećanju zarada do nivoa od 70 odsto plate za život u narednim godinama.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari