“Štrajk ne prekidamo dok ne stigne odgovor kompanije”: Završen sastanak menadžmenta i radnika Falk Ista u Knjaževcu 1Foto: M. S. / Danas

Na današnjem sastanku između menadžmenta i radnika, fabrike Falk Ist u Knjaževcu, dogovoreno je da se zahtevi dostave vlasnicima firme, potvrdio je za Danas, Uroš Savić, predsednik Sindikata “Sloga” u pomenutoj firmi. Do dobijanja odgovora na njihove zahteve, štrajk se nastavlja.

Prema njegovim rečima, od zahteva ne odustaju, ali su popustili u zahtevu, koji se tiče minimalne zarade na republičkom nivou.

“U slučaju da poslodavac ispuni sve naše zahteve – mi nastavljamo sa radom, Ako se minimalac opet poveća u julu, avgustu ili septmbru, dodatno, drugi put u ovoj godine, mi se nećemo vezivati za to. Tačnije, ako se nama sada poveća plata za 10 odsto, što je naš zahtev, a za neki mesec država poveća minimalac, mi to nećemo potraživati od poslodavca”, objasnio je Savić.

On kaže da ako država poveća minimalac, značiće da je njihov štrajk bio opravdan, pošto se ne može živeti od ove zarade, zbog koje su oni obustavili rad, u petak prošle nedelje.

“Ako se ništa de desi od toga, i ne poveća minimalac, nama ostaje plata, sa novim povećanjem od 10 odsto, koje smo zahtevali”, kazao je on.

Prema rečima sagovornika, u pojedinim trenucima bilo je malo žešće rasprave na sastanku, ali kako  on kaže, „kada su pregovori – tenzije su uvek prisutne“.

“Ispred Opštine Knjaževac, pregovorima su prisustvovali, predsednik Milan Đokić sa saradnicima, dok je sa nama bio i predsednik Sindikata “Sloga”, Željko Veselinović”, istakao je Savić.

On kaže da je interni dogovor, da se odgovor kompanije čeka do petka, ali štrajk do tada, kako on tvrdi, neće prekidati.

“Do momenta dok nam ne stigne odgovor kompanije – štrajk ne prekidamo. Ako ne prihate naše zahteve, dostavićemo policiji obaveštenje da krećemo sa blokadom saobraćajnica, ali još uvek nismo odlučili gde ćemo blokadu postaviti. Ako naše zahteve prihvate, vraćamo se na radna mesta”, poručio je Uroš Savić, predsednik Sindikata “Sloga” u Falk Istu u Knjaževcu.

Podsećamo, danas od 11 sati, počeli su pregovori radnika Falk Ista, sa menadžmentom firme, potvrdio je za Danas, predsednik Sindikata “Sloga” u ovoj kompaniji, Uroš Savić.

Zahtevi radnika su sledeći: povećanje neto zarade za 10 odsto, povećanje mesečnog stimulansa sa sadašnjih 2.000 na 5.000 dinara, kao i uvećanje iznosa za topli obrok sa sadašnjih 150 na 200 dinara. Takođe, insistiraju na garancijama o progresivnom povećanju zarada do nivoa od 70 odsto plate za život u narednim godinama.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari