Kompanija JTI počela otkup domaćeg duvana tipa Virdžinija 1Foto: JTI

Kompanija Japan Tobacco International (JTI), najveći proizvođač duvana u Srbiji i jedina inostrana kompanija koja otkupljuje domaći duvan, krajem jula počela je otkup duvana tipa Virdžinija, saopšteno je danas iz te kompanije.

Jedan od glavnih ciljeva kompanije JTI, kako su saopštili, jeste da u saradnji sa dugogodišnjim, kao i novim proizvođačima, dostigne najbolji mogući kvalitet i prinos duvana, ali i da ima zadovoljne proizvođače.

„Upravo u želji da svojim proizvođačima obezbedi održivi prihod za proizvodnju duvana narednih godina, JTI je pratio troškove proizvodnje pred početak otkupa i korigovao otkupne cene“, naveli su oni.

Iz JTI su dodali da su, u odnosu na prošlu godinu, otkupne cene u proseku uvećane za oko 30 odsto.

„Povećanje je bilo veće na nižim otkupnim klasama, kako bi postojala ekonomska računica da se i ove klase beru, suše i predaju na otkup. Trenutna otkupna cena za duvan najboljeg kvaliteta je više od 600 dinara bez PDV-a po kilogramu“, saopštili su iz ove kompanije.

Menadžer proizvodnje i obrade sirovog duvana u kompaniji JTI Željko Ananić rekao je da su ovogodišnji prvi pokazatelji pozitivni.

„Velike količine padavina u maju i junu, zatim visoke temperature i suša u prvoj polovini, a onda i jake oluje u drugoj polovini jula, uticale su na to da je, do sada, proizvodna godina bila izazovna. I pored vremenskih nepogoda, uz pravilnu primenu svih agrotehničkih mera, stalnu kontrolu i podršku naše službe, nastojimo da izvučemo maksimum sa svake parcele. U prvim otkupima, trenutno otkupljujemo uglavnom duvan najboljih otkupnih klasa, što je bolje u poređenju sa prethodnim godinama. Rano je pričati o tome kakva će biti sezona po pitanju kvaliteta i prinosa, ali prvi pokazatelji su dobri“, kaže Ananić i dodaje da sa boljim otkupnim klasama proizvođači ostvaruju i bolje prihode, te su tako svi na dobitku.

Duvan tipa Virdžinija se mahom gaji u Sremu, Mačvi i Južnom Banatu, a upravo tu se nalazi i najveći broj proizvođača sa kojima kompanija JTI sarađuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari