Kompaniji Jumko na osnovu odobrenja Vlade Srbije otpisano preko milijardu dinara dugova prema javnim preduzećima 1Foto: FoNet/ Predsednistvo Srbije

Gradska Skupština u Vranju je na poslednjoj sednici svojom odlukom otpisala novih 49,1 miliona dinara koje je Jumko napravio prema javnim preduzećima u ovom gradu, a na osnovu Unapred pripremljenog plana reorganizacije (UPPR) koji odobrava Vlada Srbije.

Od 1. maja 2020. do 26. maja ove godine  prema državnim poveriocima ukupan dug je narastao na preko milijardu i 50 miliona dinara, koji se sada konvertuju u ulog prema poveriocima, a među njima je i najveći Grad Vranje.

-Mi smo već jednom doneli odluku o konvertovanju javnih dugova Jumka u prošloj godini, a sada se još jednom to uradili pa je dug konvertovan u kapital grada koji sada raspolaže sa cifrom od preko milijardu dinara – izjavio je na sednici Gradskog veća Bojan Kostić, načelnik za finansije grada, a prenosi lokalni portal Vranje News.

Ova odluka je doneta jer je Privredni sud u Leskovcu 26.maja 2021. doneo rešenje kojim se usvaja Program UPPR za Kompaniju Jumko, čime se nastavlja nepregledni tok ne plaćanja dugova javnim preduzećima za isporuku vode, električne energije, kao i usluge plaćanja poreza na imovinua sve na osnovu odluke Vlade Srbije.

Grad Vranje, bi u perspektivi mogao da dođe do jako većeg dela osnovnog kapitala Jumka, po osnovu konverzije javnih dugova, ali tek ako bi Jumko dobio strateškog partnera o čemu za sada ne postoje objektivne najave.

Kompanija koja je godinama u finasijskoj dubiozi sada zapošljava oko 2.000 radnika, koji primaju između 30 i 35.000 dinara zarade. Pod nekadašnjom tekstilnom fabrikom otvaraju se pogoni širom Srbije.

Jumko trenutno proizvodi samo deo namenske proizvodnje za javna preduzeća Srbije, deo za Ministarstvo odbrane i VS, a među angažovanim ljudima u Jumko u delu namenske proizvodnje su i penzionisani oficiri VS iz Četvrte brigade KOV kojhi primaju, kako je potvrđeno novinaru Danasa, „specijalne honorare za svoj stručni nadzor“ a koje iznose prema izvoru Danasa i više od tri prosečne plate kopje primaju radnici u Jumku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.