Skupština grada Novog Pazara na poslednjem zasedanju donela je Odluku o utvrđivanju prosečne cene kvadratnog metra nepokretnosti za utvrđivanje poreza na imovinu. Novi, niži cenovnik, primenjivaće se od početka sledeće godine.

Novom odlukom teritorija grada podeljena je na sedam zona, prema komunalnoj i infrastrukturnoj opremljenosti i saobraćajnoj povezanosti sa centrom grada. U prvoj zoni su centralne gradske ulice i tu je prosečna cena kvadratnog metra najskuplja – za građevinsko zemljište je 26.386 dinara, za stanove 87.956, kuće 79.160, poslovne objekte 172.200 i 43.978 dinara je cena za garaže.

Seosko područje je u sedmoj zoni, i tu su nove cene prosečnog kvadratnog metra najniže. U toj zoni prosečna cena kvadratnog metra građevinskog zemljišta je 3.655 dinara, poljoprivrednog 40, a 30 dinara plaćaće se šumsko zemljište po kvadratu.

U septembru ove godine predstavnici seoskih mesnih zajednica su zapretili protestima, jer su smatrali „da su nerealno visoke osnovice za plaćanje poreza na imovinu“. Nakon toga, usledila je odluka gradskog parlamenta kojom je grad podeljen na sedam zona i u zavisnosti od zone nove cene su snižene od 10 do 50 odsto. Iz gradske uprave su objašnjavali da su „poreske stope iste u celoj državi, ali je osnovica koja se primenjuje u Novom Pazaru viša zbog većih cena zemljišta, a zakon ne poznaje kvalitet zemljišta, njegovu plodnost ili neplodnost“. Kao primer tada su navedeni uporedni podaci iz Novog Pazara i Kragujevca, „cena zemljišta po kvadratu u šestoj zoni je 6.282 dinara, a u Kragujevcu 238 dinara“.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari