"Poništiti konkurs, moguće i krivične prijave": Stručnjaci o pozivu za energetske subvencije građanima koji je Opština Mladenovac zatvorila za samo jedan dan 1Foto: J. B. K.

Beogradska opština Mladenovac raspisala je javni poziv za subvencije domaćinstvima i zatvorila ga samo dan kasnije „zbog velikog broja prijava“, iako građani nisu unapred bili obavešteni ni o datumu početka konkursa ni o potpunoj dokumentaciji potrebnoj za prijavu.

Pomenuti javni poziv Opštine Mladenovac odnosio se na podelu bespovratnih sredstava za finansiranje mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova.

Kako je Danas i ranije pisao, konkurs je otvoren 5. oktobra, ali je zatvoren već sutradan, odnosno 6. oktobra.

Ovakav potez nadležnih probudio je sumnju jer je teško razumeti kako je bilo ko uopšte imao spremnu dokumentaciju za koju nije unapred mogao znati da će mu biti potrebna niti kako je prijavu podneo istog dana kad je konkurs objavljen, a da se prethodno nije znalo kad će se to dogoditi.

Na to su našem listu ukazali i građani Mladenovca, koji su želeli da konkurišu, ali nisu ni dobili priliku, zbog čega sumnjaju da je konkurs bio „namešten“, odnosno da su pojedinci bili unapred obavešteni i o potrebnoj dokumentaciji i o datumu raspisivanja poziva.

Bez odgovora iz opštine Mladenovac

Opština Mladenovac nije odgovorila na pitanja Danasa poslata prošlog meseca, odmah nakon otvaranja i zatvaranja konkursa, zbog čega je naš list Opštini uputio zahtev za pristup informacijama od javnog značaja.

Odgovore na taj zahtev dobili smo, slučajno ili ne, tek istog dana kada je na sajtu opštine objavljen i spisak onih koji su se na konkurs prijavili i ušli u proceduru za dobijanje subvencija.

Međutim, u tom odgovoru našem listu, Opština je priznala da ne postoji dokument u kom su pre otvaranja javnog poziva obavestili građane o tačnom datumu kada će on biti otvoren, kao ni objašnjenje koja je sve dokumentacija potrebna građanima, za sve vrste mera za koje su prijave bile moguće.

To otvara pitanje da li je ova beogradska opština namerano diskriminisala deo građana time što im nije dala potpune informacije i time što nisu znali kada će konkurs biti otvoren, kao i pitanje potencijalne zloupotrebe položaja.

Uprkos tome što ove dve informacije nisu bile dostupne, na javni poziv je ipak stigao veliki broj prijava, što je i poslužilo kao razlog da se javni poziv zatvori.

Ukoliko pretpostavimo da ti građani nisu svaki dan, mesecima ulazili na stranicu opštine i osvežavali stranicu u isčekivanju da se konkurs otvori, nameće se logična pretpostavka da su možda bili obavešteni ranije.

Da je ovako brza reakcija građana, iako unapred nisu bili u potpunosti obavešteni o svim detaljima, u najmanju ruku sumnjiva, pokazuje i isti javni poziv koji je raspisan na Opštini Palilula 2. oktobra ove godine, a danas, više od mesec dana kasnije, još uvek nije stigao dovoljan broj prijava da se konkurs zatvori.

Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija (TS) smatra da nezadovoljni građani treba da pokušaju da ospore ovaj postupak.

„Možda čak da probaju i sa krivičnom prijavom javnom tužilaštvu, kako bi se ispitalo da li je nekim učesnicina konkursa bilo unapred javljeno kako će se raspodeliti pomoć od ove opštine“, navodi on za Danas.

Pored toga, Nenadić veruje da u ovom slučaju ima mesta i za obraćanje Ombudsmanu i Ustavnom sudu.

„Verovatno ima elemenata za obraćanje i drugim državnim organima, kao i samoj opštini koja bi trebalo da stavi van snage svoju apsurdnu odluku“, ukazuje on.

Ekonomista Danilo Šuković za Danas, takođe, kaže da bi ovaj konkurs trebalo poništiti i da se on raspiše ispočetka.

„Zna se ko tu može da bude uplaten, ali teško je utvrditi kako su procurele te informacije i kojim su kanalima išle. Problem je što su naše institucije slabe i društvo podeljeno, bitno je samo „da mi obezbedimo našima, a oni da nas podrže politički“.

On dodaje da tužilaštvo može i samo da pokrene postupak kada vidi ove informacije.

Neko je, smatra naš sagovornik, tajnim kanalima prosledio informaciju svojim prijateljima kako da se dođe do tih sredstava i zato je za jedan dan sve otišlo.

„Problem netransparentnosti u Srbiji je veoma veliki, a to znači da je korupcija na svakom koraku. Neko je očigledno od ljudi koji su bili zaduženi za sprovođenje tog konkursa neoficijalnim kanalima obavestio nekoga koga je trebalo da obavesti“, kaže Šuković.

Očigledno je ta informacija puštena mimo svih pravila, ukazuje on.

„Taj novac za sufinansiranje nije mogao da pokrije sve šta bi trebalo i zbog toga je došlo do velike diskriminacije i jedne jako ružne slike. To je eho opšteg stanja u društvu, institucije su korumpirane i nisu čvrste da mogu da sprovedu nijedan konkurs do kraja“, navodi Šuković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari