Konkursi za dodelu subvencija i dotacija u turizmu 1

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija raspisalo je danas javne konkurse za dodelu subvencija i transfera, kao i dotacija za finansiranje projekata razvoja turizma u 2022. godini.

Konkursom su za dodelu subvencija i transfera predviđeni su podsticaji za izgradnju infrastrukture u turističkim destinacijama kao i za projekte promocije turističkih proizvoda i turističkih destinacija i podsticanje unapređenja receptivne turističko-ugostiteljske ponude, unapređenje i realizaciju statističkih istraživanja i metodologije satelitskih računa, kao i projekte edukacije i treninga u turizmu, navodi se na sajtu Ministarstva trgovine i turizma.

Pravo na korišćenje ima destinacijska menadžment organizacija, privredno društvo, organizacija i institucija čiji je osnivač Vlada ili jedinica lokalne samouprave, a koje nije indirektni korisnik budžeta, napominje se na sajtu Ministarstva, kao i pravno lice u kome je Republika Srbija većinski vlasnik i pravno lice koje upravlja turističkim prostorom ili objektima turističke infrastrukture i suprastrukture.

Pravo na korišćenje bespovratnih sredstava imaju i organi AP Vojvodina u čijoj su nadležnosti poslovi iz oblasti turizma, pravna lica koje je AP osnovala, kao i jedinice lokalne samouprave, turističke organizacije kao i druga pravna lica osnovana od strane lokalne samouprave kojima je povereno obavljanje poslova iz oblasti turizma.

U Ministarstvu navode i da će prilikom dodele sredstava biti poštovani kriterijumi koji se odnose na stepen usklađenosti projekta sa Strategijom razvoja turizma, usklađenost projekta sa savremenim i aktuelnim trendovima od značaja za razvoj, značaj projekta za održiv ekonomski i održivi razvoj lokalne zajednice, predviđenost sufinansiranja projekata iz drugih izvora.

Ministarstvo je raspisalo i javni konkurs za dodelu dotacija za finansiranje projekata razvoja turizma ove godine, gde pravo na korišćenje sredstava imaju neprofitne institucije.

Prilikom dodele sredstava Ministarstvo će obratiti pažnju na reference projekta, ispunjenost ciljeva, oceni o srazmernosti traženih sredstava i očekivanih rezultata, ali i održivosti projekta, obezbeđenosti sufinansiranja iz drugih izvora i ispunjenosti ugovornih obaveza za sredstva odobrena u ranijem periodu.

Informacije o konkursu i obrasci zahteva za korišćenje bespovratnih sredstava mogu se preuzeti sa internet prezentacije Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija mtt.gov.rs i portala E-Uprava, a zahtev za korišćenje subvencija i dotacija podnosi Ministarstvu isključivo putem pošte ili pisarnice ministarstva, zaključno sa 30. aprilom 2022. godine.

MTTT je danas na svom sajtu objavilo i javni konkurs za dodelu sredstava za programe u oblasti razvoja informacionog društva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari