Konstituisane Komisija i Potkomisija Vlade Srbije za kapitalne investicije 1Foto FoNet/Vlada Srbije/Peđa Vučković

Komisija i Potkomisija za kapitalne investicije vlade Srbije konstituisane su danas, a na sednici je usvojena lista projektnih ideja koje će biti predložene za finansiranje iz sredstava Investicionog okvira za Zapadni Balkan.

Kako je saopšteno iz vlade Srbije, sednicom je predsedavala premijerka Ana Brnabić, a na sednici je usvojeno osam predloga koji doprinose reformama u oblasti energetike, održive energije, infrastrukturnih projekata, pre svega železničke infrastrukture, kao i zaštite životne sredine, i koji će, kako se dodaje, doprineti održivom unapređenju srpske privrede.

Predložene investicije odnose se na revitalizaciju i dogradnju četvrtog agregata Hidroelektrane (HE) Potpeć, na integraciju solarno-termalnog postrojenja u sistem daljinskog grejanja Novog Sada, širokopojasnu mrežu u ruralnim delovima, kao i izgradnju i opremanje BIO4 kampusa.

Investicije su predložene i za magistralni gasovod Niš-Velika Plana-Batajnica-Horgoš sa kompresorskim stanicama, za zatvaranje i sanaciju opštinskih nesanitarnih deponija i izgradnju reciklažnih dvorišta u regionu Novi Sad, za zatvaranje i sanaciju nesanitarnih deponija u gradovima- opštinama šest regionalnih centara za upravljanje otpadom i za ubrzanje razvoja železnice na Balkanu kroz komercijalizaciju.

Za praćenje i realizaciju ovih projekata biće zaduženi ministarstvo finansija i ministarstvo za evropske integracije, u saradnji sa drugim nadležnim institucijama vlade Srbije, dodaje se u saopštenju.

Vlada je dodala da su Komisija i Potkomisija osnovane u skladu sa novom Uredbom o kapitalnim projektima, čija je primena počela u novembru 2023. godine, čime je nastavljen rad na reformi upravljanja javnim investicijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari