Konzum ima najveći prihod među trgovinskim lancima u Hrvatskoj, iza njega Lidl 1Foto: EPA / Fehim Demir

Najveći prihod među trgovinskim lancima u Hrvatskoj prošle godine imao je Konzum, a iza njega je nemački Lidl, piše zagrebački Jutarnji list.

Na prvom mestu je, kako piše ovaj list, i dalje Konzum plus, koji je u Srbiji poznat kao Idea, iz sastava Fortenova grupe s prihodom od 10,7 milijardi kuna ili 1,4 milijarde evra, prema podacima Fine, a prvi iza njega je, ali ipak prilično daleko, nemački diskonter Lidl s 6,6 milijardi kuna ili 880 miliona evra.

U odnosu na pandemijsku 2020. godinu, prihodi su Konzumu prošle godine porasli za 6,75 odsto, a Lidlu 7,53 odsto.

Nekim drugim trgovcima na malo mešovitom robom rasli su i značajnije, ističe se u tekstu Jutarnjeg lista, pri čemu najviše Studencu za gotovo 27 odsto jer se taj lanac u vlasništvu poljskog fonda kontinuirano širi akvizicijama, odnosno guta manje regionalne trgovce.

Studenac je ostvario 306,6 miliona evra prihoda, što ga svrstava na sedmo mesto trgovačke lestvice po prihodima, a 2020. godine bio je na 246,6 miliona evra.

Treći je austrijski Spar sa ukupnim prihodom od 720 miliona evra, Plodine u vlasništvu Mile Ćurkovića su četvrte sa 693 miliona evra, nemački Kaufland sa 573 miliona evra, a na šestom mestu je Tommy u vlasništvu Tomislava Mamića sa 480 miliona evra, uz rast od 14,2 odsto.

Prema podacima Fine, osmi je križevački KTC u vlasništvu Ivana Katavića, potom NTL (Narodni trgovački lanac), sisački Mlin i pekare.

“Kada je prošle jeseni objavila analizu top 10 hrvatskih trgovaca s obzirom na tržišni udeo prema prihodu u trgovini na malo u 2020. godini, Agencija za zaštitu tržišnog natecanja navela je kako ta desetorka drži oko 83 odsto tržišta, a ukupno je u analizi bio obuhvaćen 51 preduzetnik”, piše Jutarnji.

Ovaj list podseća da se u pandemijskoj godini na domaćem tržištu pojavio novi strani igrač, italijanski diskonter Eurospin, koji je u 2021, svojoj prvoj celoj poslovnoj godini u Hrvatskoj, realizovao ukupni prihod od 46 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari