Kopaonik biznis forum od sutra do 6. marta, među 200 govormika i Džefri Saks 1Džefri Saks Foto: EPA/ JUSTIN LANE

Na Kopaoniku sutra počinje 31. Kopaonik biznis forum na kome do 6. marta učestvovati više od 200 govornika, a centralna tema biće „Novi globalni kontekst: Izazovi neizvesne budućnosti“.

Na skupu, koji organizuje Savez ekonomista Srbije, biće održane 36 panel diskusije, kao i tri plenarne sesije i četiri specijalna događaja sa govornicima iz akademske zajednice, politike, poslovnog menadžmenta, međunarodnog finansijskog sektora i diplomatije.

Specijalni gost na Forumu biće profesor sa Kolumbija univerziteta Džefri Saks, koji je svetski priznati stručnjak iz oblasti održivog razvoja, a učesnicima će se obratiti i glavni ekonomista Svetske banke za Evropu i Centralnu Aziju Ivailo Izvorski.

Kopaonik biznis forum započeće „nultim“ danom, 3. marta, u okviru kojeg će biti predstavljene makroekonomske prognoze za Zapadni Balkan i Srbiju u 2024. godini.

Na prva dva panela, učesnici će biti upoznati sa mišljenjem vodećih domaćih akademika, inostranih ekonomskih analitičara u vezi sa prognozama ekonomske aktivnosti na Zapadnom Balkanu, kao i rezultatima ekonomske politike Srbije u 2023. godini.

Pored toga, biće prezentovano i najnovije istraživanje koje se odnosi na indeks korporativne reputacije različitih industrija u Srbiji, a razgovaraće se i o kreativnim industrijama, a dva panela biće posvećena Inicijativi Digitalna Srbija.

U ponedeljak, 4. marta, Forum se zvanično otvara uvodnim izlaganjima guvernerke Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković i ministra finansija Srbije Siniše Malog.

U nastavku razgovaraće se o izgledima za proširenje EU na zemlje Zapadnog Balkana, digitalnoj transformaciji, klimatskim promenama, regionalnoj saradnji zemalja Zapadnog Balkana.

Analiziraće se i teme koje se odnose na budućnost automobilske industrije, promene u industriji osiguranja, problem nedostatka kvalitetne radne snage, nedovoljne konkurentnosti srpske privrede.

U utorak, 5. marta, Foruma je rezervisan za energetsku tranziciju, infrastrukturna ulaganja u uslovima rastućih kamatnih stopa, transformaciju finansijskog sektora, konkurentnost izvozno orijentisanih malih i srednjih preduzeća, probleme ekonomske migracije i obrazovanja 4.0.

Govoriće se i o cirkularnoj ekonomiji, o mestu sporta u biznisu i društvu, razmatraće se i teme koje se odnose na žene lidere, reforme za dostizanje visoko prinosne ekonomije, a analiziraće se i izazovi u poljoprivredi, bankarstvu, sektoru nekretnina.

Poslednji dan Foruma, 6. mart, počeće plenarnom sesijom predstavnika Svetske zdravstvene organizacije, a nastaviće se panelima o pitanjima rodne ravnopravnosti, politikama i poslovnim praksama namenjenim deci i mladima, borbi za talente, kao i o pitanjima koja se odnose na transformaciju zdravstvenog sektora.

Na kraju Foruma, kako je najavljeno, učesnicima će se obratiti i premijerka Srbije Ana Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari