Na Kosovu redovi ispred bankomata, maksimalna isplata 10.000 dinara: "Osećamo se ugroženo" 1foto BETAPHOTO (AP Photo/Bojan Slavković)

Srbija je danas uplatila finansijska sredstva na račune korisnike socijalne pomoći i dečijeg dodatka, međutim, meštani srpskih sredina na centralnom Kosovu nisu u mogućnosti da podignu ni ograničen iznos koji su to mogli na severu, zbog višednevnog nedostavljanja dinara u Gračanicu, piše Kosovo online.

U Severnoj Mitrovici su formirani redovi ispred pošti i bankomata, ali danas je prema rečima građana moguće podići samo do 10.000 dinara.

„Isplata je ograničena na 10.000 dinara. Osećam se veoma ugroženim, ovde sam 26 godina i ne planiram da odem. Odluke prištinskih vlasti su apsurdne, i imaju za plan tiho iseljenje Srba. Nadam se i da ćemo se odupreti i ostati“, rekao nam je mladić iz Severne Mitrovice.

Korisnici socijalne pomoći, koji su pokušali da podignu novac u Gračanici, nezadovoljni su trenutnom situacijom. Ističu da im je novac potreban, jer njime izdržavaju porodice, a krivca pronalaze u politici kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

Kako navode, zbog odluke o zabrani dinara primorani su da za socijalnu pomoć, ali i ostala primanja, putuju do Kuršumlije ili Raške kako bi podigli novac.

Prema informacijama koje smo dobili iz pošte u Gračanici, novac im nije dostavljen već duže vreme.

Prema poslednjim informacijama, na Kosovu je 31.586 korisnika socijalne pomoći, najugroženije kategorije stanovništva koji primaju socijalna davanja Republike Srbije, dečije dodatke, boračke pomoći…

Na Jarinju je u dva navrata (7. i 14. februara) zaustavljen kombi sa dinarima koji su bili namenjeni isplati plata, penzija, socijalnih davanja i drugih plaćanja Srbima, bez obzira na to što je i zvanično odložena primena odluke Centralne banke Kosova o zabrani platnog prometa u dinarima.

Poslednji put, albanski službenici na prelazu Jarinje pretili su hapšenjem službenicima koji su bili u vozilima NBS i kompanije Henderson.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari