Kosovo: Veći porez na robu iz Srbije i BiH 1Foto: www.kryeministri-ks.net/ (arhiva)

Vlada Kosova usvojila je danas odluku kojom se povećava porez na uvoz robe iz Srbije i BiH za 10 odsto, a kao obrazloženje navodena je zaštita domaćeg tržišta, ali i to da ova mera predstavlja “najbolji odgovor na destruktivno ponašanje Srbije“, preneo je KoSSev.

Odluka je usvojena posle nešto više od 10 dana od kako su u kosovskoj štampi pojavili tekstovi o tome da Kosovo osvaja roba “Made in Serbia“, kao i da će do kraja godine uvoz iz Srbije iznositi 400 miliona evra.

Ministar trgovine i industrije Endrit Šalja predložio je kabinetu vlade usvajanje posebne mere (povećanje poreza za 10 odsto na uvoz robe) za neke proizvode proizvedene u Srbiji i BiH. Šalja je dodao da je reč o „međunarodnoj praksi“.

Ovo se, kako je rekao, „ne odnosi se na proizvode međunarodnih brendova koji se proizvode u Srbiji i Bosni i Hercegovini“.

Mera će se primenjivati na uvoz mleka i mlečnih proizvoda, vode, biskvita, građevinskog materijala i sokova poreklom iz ovih država.

Zamenik kosovskog premijera Enver Hodža je govorio i o političkom aspektu ove mere.

„Srbija izdvaja ogromne sume novca kako bi nanela štetu državi Kosovo, a veliki deo tog novca dolazi iz trgovine sa našom zemljom,“ rekao je Hodžaj.

„Ovo je najbolji odgovor na destruktivno ponašanje Srbije,“ napomenuo je Hodžaj i pozvao građane da ne kupuju srpske proizvode.

„Verujem da će od danas i kofer i Ivica Dačić biti i manji i tanji da rade protiv Kosova,“ rekao je Hodžaj, prenosi Insajderi.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj naveo je da ova odluka ne utiče na međunarodne brendove koji se proizvode u Srbiji i BiH.

„Koka Kola nije pogođena ovom odlukom,“ rekao je Haradinaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari