"Kosovo zabeležilo uspeh u poslovanju bez obzira na takse" 1(arhiva) Foto: EPA/Djordje Savic

Predsednik privredene komore Kosova predstavio je tromesečni izveštaj za period od juna do septembra, prenosi RTK.

Iako su nedavno uvedene takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegoovine u velikoj meri poremetile klimu poslovanja, ipak je  Kosovo u trećem kvartalu ove godine imalo uspeha, jer su kompanije iz dijaspore proširile svoja poslovanja, poručeno je iz Privredne komore Kosova.

Predsednik Privredne komore Kosova Berat Rukići je na  predstavljanju tromesečnog izveštaja govorio i o CEFTA sporazumu i uvođenju taksi na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine. On je rekao da je jedan od razloga za ovakvu odluku Vlade taj što je Srbija nametnula te poreze time što nije dozvoljavala transport i uvoz robe sa Kosova.

“Veliki su problem sa kojima su se suočavale domaće kompanije, što nas dovodi do zaključka da je te probleme stvarala Srbija. Mnogo puta smo postavljali pitanje da li i oni poštuju CEFTA sporazum. Mi smo svaki problem zabeležili, primera radi kompanija ELKOS nikada nije koristila Srbiju kao tranzitnu zonu koja je povezana s ostalim zemljama iz regiona čineći da  ti naši proizvodi ne budu konkurentni i da se ne nađu na tržištu“, istakao je predsednik privredne komore Kosova Berat Rukući.

„Iako  je Srbija jedna od zemalja koja je najpogodnija za tranzit, kompanije sa Kosova koje izvoze proizvode u regionu i šire od sada će morati da traže alternativne pravce preko drugih zemalja regiona za transport robe. Ono što je još problem je što ne postoji dovoljan broj licenciranih vozača“, rekao je Rukići.

“Dva najveća problema oko uvoza predstavlja nam čelik i pšenica, a za sve ostale proizvode koje smo uvozili možemo naći adekvatnu zamenu, što se pšenice tiče trenutno pregovaramo sa dobavljačima iz Albanije, ali oni nemaju dovoljno količina koliko je potrebno za naše tržište, takođe intenzivne pregovore vodimo sa velikim kompanijama iz Hrvatske, Bugarske, Turske i Mađarske. Tu postoji još jedan problem a to je nedovoljan broj licenciranih vozača, taj problem moramo rešiti što pre jer će u skorijem vremenu zalihe proizvoda nestati“,  zaključio je predsednik privredne komore Kosova Berat Rukići.

Prema rečima Rukićija jedan od najvećih problema s kojima se kompanije sa Kosova suočavale jeste to da je od istih traženo da ako uvoze robu sa Kosova da se u sertifikatu robe upisuje kao uvoz iz “autonomne pokrajine Kosovo i Metohija”.

Predsednik privredne komore Kosova najavio je poljoprivredni sajam koji će početi u ponedeljak gde će  od 40  prijavljenih  izlagača 38 biti sa Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari