Kostreš: Hitno ukinuti akcize na dizel 1Bojan Kostreš Foto: Medija centar

Generalni sekretar Lige socijademokrata Vojvodine Bojan Kostreš pozvao je državne organe da hitno ukinu akcize na dizel za poljoprivrednike i time bar malo obezbede pomoć poljoprivredi.

Kako navodi, stanje u poljoprivredi je toliko alarmantno, da bez adekvatne intervencije može da dođe do potpunog zamiranja stočarstva, a da se problemi paora samo gomilaju.

Vlast do sada nije preduzela ni jedan efikasan korak da pomogne poljoprivrednicima u krizi.

-Najbolje rešenje, koje je najmanje podložno zloupotrebama, jeste odricanje države od akciza na dizel gorivo za poljoprivredne proizvođače, čime bi se pomoglo i ratarskoj i stočarskoj proizvodnji.Nema mnogo vremena da država pokaže da joj je stalo do opstanka poljoprivredne proizvodnje – poručuje Bojan Kostreš.

On skreće pažnju na nestalno stočno tržište, izostanak otkupa stoke i poručuje da bismo imali optimalnu domaću proizvodnju i zdravo meso za građane, moraju se napraviti ozbiljnije intervencije u stočarskoj proizvodnji, a pre svega korigovati politika subvencionisanja po grlu stoke.

-Kao što je poznato, ovogodišnja suša je prepolovila rod, a šteta je procenjena na oko 500 miliona evra. Od ratarskih kultura najveću štetu pretrpela je soja, sa desetkovanim usevima od oko 50 odsto. Prinos kukuruza manji je za polovinu, a suncokreta oko 15 odsto. Početkom jesenje setve paore su zadesile nove nedaće. Cena veštačkog đubriva je porasla za više nego duplo, pa su paori primorani da redukuju upotrebu đubriva, što će imati loše posledice po prinos – upozorava Kostreš i kaže da je cena goriva, takođe, znatno viša nego prošlogodišnja.

-Evrodizel je dostigao cenu od 177 dinara po litri, što je za 50 dinara više od cene u Bosni i Hercegovini i Severnoj Makedoniji.Koliko je udar na džepove poljoprivrednika snažan, govori i razlika u ceni evrodizela u odnosu na 2020. godinu. Tada se za litar ovog goriva, u proseku, plaćalo oko 142 dinara. Za samo godinu dana cena je skočila za oko 25 odsto – kaže Bojan Kostreš.

Uz nabrojane probleme, kako kaže, tu su i niske subvencije zbog čega poljoprivrednici nisu konkurentntnu odnosu na proizvošače iz susednih zemalja.

Liga socijaldemokrata Vojvodine predlaže da se sprovodi dobro osmišljena i dosledna politika prema poljoprivrednoj proizvodnji, kako bi se sprečilo potpuno urušavanje ove grane privrede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari