Kovid skoro pa prošlost za hotele i avio-industriju: Globalni turizam se ubrzano oporavlja od posledica pandemije 1Foto: EPA-EFE/VICKIE FLORES

Svetski turizam polako se vraća na nivo pre pandemije korona virusa, iako su procene da se potpuni oporavak i dostizanje nivoa iz 2019, poslednju godinu pre pandemije, neće desiti do 2025. godine kada je reč o međunarodnom saobraćaju.

Korona virus gotovo je u potpunosti zaustavio internacionalni saobraćaj u 2020. i delimično 2021. godini. Dve godine nakon početka pandemije broj turista u zemljama širom sveta obećava oporavak svetskog turizma.

Kako navodi Svetska turistička organizacija (UNWTO), broj međunarodnih turističkih dolazaka dupliran je u odnosu na prethodnu godinu. Najveći oporavak zabeležen je u zapadnoj Evropi, ali su te brojke i dalje za 58 odsto niže u odnosu na pretpandemijsku 2019. godinu. Karibi, kao i južna i mediteranska Evropa, pokazale su najbrži oporavak.

Španski mediji, pozivajući se na zvanične statističke podatke svoje zemlje, navode da je ovu zemlju u maju ove godine posetilo oko sedam miliona turista. Iako se broj poseta stranih državljana povećao za čak pet puta u odnosu na prethodnu godinu, to je i dalje gotovo milion turista manje u odnosu na maj mesec 2019. godine.

Francuska je u prvom kvartalu 2022. godine zabeležila 11,3 odsto manje hotelskih rezervacija u odnosu na prvi kvartal 2019. godine. Ovu zemlju je u godini pre pandemije posetilo 90 miliona putnika, a međunarodni turizam je u februaru ove godine bio blizu nivou iz 2019. godine, piše France.24.

Kada je reč o avionskom saobraćaju, međunarodni letovi dostigli su 69 odsto proseka iz 2019. godine, pokazuju podaci Međunarodnog udruženja vazdušnog saobraćaja (IATA). NJihova predviđanja ukazuju da će broj putnika u međunarodnom saobraćaju dostići nivo pre korone tek za tri godine.

Da se broj korisnika avio-saobraćaja postepeno vraća u normalu pokazuju i podaci Organizacije međunarodnog civilnog vazduhoplovstva (ICAO). U maju pretpandemijske 2019. godine bilo je oko 380 miliona putnika, dok je u istom mesecu ove godine zabeleženo 100 miliona putnika manje.

Oporavak turizma primetan je i u zemljama u regionu, naročito u Hrvatskoj i Crnoj Gori, koje su poznate po turizmu.
Tako je Hrvatska u junu ove godine registrovala dva i po miliona stranih turista. U istom mesecu 2019. broj poseta stranih državljana bio je blizu tri miliona, tačnije dva miliona i 830 hiljada, što je za svega trista hiljada turista manje. Ove brojke ukazuju da je turizam u ovoj zemlji na odličnom putu da se vrati na nivo pre kovida.

Crnu Goru je u maju 2019. godine posetilo oko 126.000 turista, od kojih su 112.000 činili strani državljani. Ove godine u maju mesecu imali su 111.500 turista, a 87 odsto činili su strani posetioci.

U Sloveniju je u martu 2019. godine ušlo oko 344.000 turista. Sudeći po brojkama iz marta 2022, ova država ne pati previše od manjka turista, jer ju je posetilo svega 80 hiljada turista manje, što nije drastična razlika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari