Kragujevac: Veċ pet sati traje blokada centra grada, Kragujevčani poljoprivrednike služe kafom i osveženjem 1Foto: Z.S.M.

Nezadovoljni poloprivrednici iz Šumadije posle 12 sati blokirali su centar Kragujevca uspred Skupštine grada.

Za sada im se još niko nije zvanično obratio.

– Očekujen da nam se priključe predstavnici semenskih i hemijskih kuċa, klaničari, mlinari i svi oni kojima mi seljaci obezbeđujemo osnovne sirovine, kaže Aleksandar Babiċ, jedan od organizatora protesta.

Kragujevčani, prolaznici ih pozdravljaju sa: „Svaka čast“, a poljoprivrednici očekuju da im se priključe u protestu.

Policija reguliše saobraċaj u susednim ulicama a Kragujevčani se za sada nisu priključili blokadi, ali poljoprivrednike služe kafom i osveženjem.

– Okupili smo se zbog zahteva koje smo izneli kao inicijativa za oporavak poljoprivrede. Naši razlozi uz osnovne zahteve su još brojniji, jer je u našoj poljoprivredi sve problem. Ne samo cena suncokreta, veċ mleka, šljiva, svinjskog mesa…, objašnjava Babiċ.

Po njegovim rečima traktore i mehanizaciju neċe pomerati do ispunjenja zahteva a očekuju da ċe im se priključiti i ostali poljoprivrednici iz okoline Kragujevca.

Kragujevac: Veċ pet sati traje blokada centra grada, Kragujevčani poljoprivrednike služe kafom i osveženjem 5
Foto: Z. Mišić

– Problem je paritet u cenama. Sve što zaradimo odmah se potroši u skoku cena repromaterijala. Država nas gura u kreditnu liniju, da svu zaradu dajemo na kamatu. To su dužnički krediti. Pitamo se da li jedan seljak sa četvoročlanom porodicom može da ima prosek plate od 40.000 mesečno, pita se Slobodan Milosavljeviċ, sedamdesetogošnjak iz Desimirovca i najstariji učesnik protesta.

Kragujevac: Veċ pet sati traje blokada centra grada, Kragujevčani poljoprivrednike služe kafom i osveženjem 6
Foto: Z. Mišić

– Došao sam da podržim naše zahteve i nadam se da ċemo u tome istrajati, tvrdi tridesetjednogodišnji Vidoje Đuriċ iz Lužnica.

Kragujevac: Veċ pet sati traje blokada centra grada, Kragujevčani poljoprivrednike služe kafom i osveženjem 7
Foto: Z. Mišić

Poljoprivrednici iz Šumadije u kontaktu su sa onima koji protestuju u Vojvodini i ostalim delovima Srbije, a njihov protest se odvija pod sloganom – Neċemo umirati u tišini.

Više vesti iz ovog grada čitajte na psoebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari