Kraj ere jeftinog novca: Nikada više kamatne stope neće biti niske kao do sada

Zaoštravanje monetarne politike ECB

Ostavite komentar


  1. Banke nemaju svoj novac , nego prodaju pare od lakovernih gradjana koji cuvaju novac u bankama , a neke banke naplacuju cak i uslugu cuvanja novca , a gradjanima nedaju kamatu na depozite , ustedjevina propada zbog inflacije , a banke zaradjuju 3,5 % na kreditima

  2. Podizanje kamatnih stopa da bi se ukrstila inflacija će dovesti do ekonomske recesije. Centralne banke će morati u tom slučaju smanjiti kamatne snime ubrizgavanjem novih količina novca za pokretanje ekonomije. Ovo možemo očekivati već krajem 2023 ili u 2024.

  3. gde ste nasli strucnjaka koji tvrdi da su negativne kamate neprirodne i da je normalno da banke povecavaju kamate nevezano za politike centralnih banaka? Negativne kamatne stope su stimulativna mera za ulaganje kada postoji „mrtav kapital“ koji treba vratiti u opticaj i ekonomiju, a samovoljno povecanje kamata od strane banaka je cist oportunizam i skolonost ka profiterstvu u svim situacijama – izuzetno stetan sablon po drustvo i stanovnistvo, ali odlicno za politicare i vlasnike kapitala

  4. a ne pišete o novom porezu što ga je španija uvela energo i bankarskom sektoru, a zbog nenormalnog profita koji je ostvaren zbog krize?? ni o sledećem španskom zakonu koji će onemogućiti da ova dva sektora porez prevale na potrošače???

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 18. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zoran Kesić, TV voditelj

Danas čitam zbog toga što imam šta da pročitam i zato što mi ne vređa inteligenciju.