Krkobabić: Krajem godine ponudićemo rešenja za ruralna područja 1Milan Krkobabić Foto: Beta/Miloš Miškov

Ministar za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Srbije Milan Krkobabić izjavio je danas da će krajem godine biti ponuđena rešenja za ruralna područja koja treba da zaustave iseljavanje mladih iz sela.

On je, obilazeći opštinu Žagubica, meštanima rekao da će biti napravljena mapa regiona Srbije kako bi se utvrdilo šta može da se proizvodi u svakom kraju, zavisno od uslova.

„Moramo da stvorimo uslove da mladima na selu bude dostupno sve što njihovi vršnjaci imaju u gradu i zato treba da se gradimo puteve, obezbedimo struju, vodu, domove kulture, zdravstvene stanice i sportske objekte“, rekao je Krkobabić.

Dugo godina, kako je rekao, ni jedan predsednik države nije pozvao da se „okrenemo rubnim područjima“, kao što je to uradio predsednik Vučić.

„Predsednik Vučić je rekao da za oživljavanje sela novac neće biti problem“, podsetio je Krkobabić.

U razvoj zadrugarstva, za poslednje dve godine uložena je, prema njegovim rečima, jedna milijarda dinara kao pomoć za formiranje 94 zadruge, a ove godine će se za osnivanje njih 60 biti dodeljeno još 700 miliona dinara.

On je precizirao da je, do sada, formirano 456 zadruga i da su one osnovane zahvaljujući samim proizvođačima.

Istakao je da će se u narednom periodu raditi na realizaciji ideje Kabineta ministra da se mladim poljoprivrednicima dodeli na korišćenje do 50 hektara državne zemlje.

Krkobabić je obišao i porodično domaćinstvo Vele Antić u selu Milanovac u toj opštini koje se bavi pčelarstvom i povrtarstvom a planira da proširi i stočnu proizvodnju i tom prilikom je rekao da ta porodica može da posluži kao primer ne samo Braničevskom okrugu nego i celoj Srbiji.

„Hoćemo da podržimo porodična domaćinstvo kao osnov opstanka“, kazao je on.

Tokom obilaska pčelarske zadruge „Homolje med“, u koju je udruženo 90 pčelara i 30 kooperanata, Krkobabić je rekao da „oni nisu čekali investitore već su se samoinicijativno udružili“.

On predložio da zadrugari potraže pomoć neke domaće kompanije kao podršku pri izvozu tog homoljskog meda sa oznakom geografskog porekla.

Predsednik opštine Žagubica Safet Pavlović rekao je da je opština za četiri godine izgradila 400 kilometara puta i da je spremna za osnivanje složene zadruge u koju bi se udružili ne samo pčelari već i stočari i drugi proizvođači.

Predsednik odbora za selo u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti Dragan Škorić rekao je da „Žagubica ima puno hrabrih ljudi koji su shvatili da je izlaz u proizvodnji“ i da odbor želi da im pomogne stručnim savetima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari