Zaposleni u Industriji mašina i komponenata „14. oktobar“ iz Kruševca ponovu su juče blokirali kružni tok na zaobilaznici oko grada, odnosno delu magistralnog puta Pojate – Kraljevo, a na blokadu su izvezli i mehanizaciju.

Kruševački metalci protestom, koji traje od 15. avgusta, a organizuju ga zajednički oba fabrička reprezentativna sindikata – Samostalni i Nezavisnost, traže isplatu zaostalih zarada, overu zdravstvenih knjižica, upošljavanje kapaciteta fabrike, te da im se obrati predstavnik jednog od tri resorna ministarstva. Radnici te fabrike su taj deo magistralnog puta prvi put blokirali pre dva dana, a predsednik fabričkog Samostalnog sindikata Ljubiša Velimirović rekao je da danas protest održavaju ispred kruševačke filijale Republičkog fonda za zdravstvenu zaštitu.

Poslovodstvo preduzeća najavilo je da će vladi podneti zahtev za kreditiranje proizvodnje kako fabrika mogla da završi ugovorene poslove, rekao je generalni direktor Mića Rajić. On je dodao da će tražiti i kredit za nabavku nove opreme i mašina. Rajić je kazao da bi poslovodstvo o tim zahtevima danas trebalo da razgovara sa državnim sekretarom u Ministarstvu privrede i finansija Aleksandrom Ljubićem, podsetivši da je tako dogovoreno na prošlonedeljnom sastanku u Kruševcu. „Potrebno nam je 120 miliona dinara kredita do kraja godine, odnosno po 30 miliona dinara mesečno, kako bismo uradili ugovorene poslove, koji u oblasti elektroprivrede iznose oko 230 miliona dinara, a na nivou cele fabrike oko 500 miliona dinara“, kazao je direktor. Prema njegovim rečima, fabrika je u velikim problemima, a kada je u aprilu stupio na dužnost zatekao je „prazan džak“.

– Radnicima dugujemo osam plata, imamo dugovanja prema dobavljačima, potom za hranu, priliv novca je mali, ne znamo gde ćemo pre da ga rasporedimo i onda ne uspevamo da realizujemo ugovorene poslove – objasnio je on. Rajić je precizirao da fabrika ima ugovorene poslove za 100 miliona dinara sa „Kolubarom“ i 130 miliona dinara sa „Kostolcem“. Da bi se fabrika pokrenula neophodno je, dodao je on, obnoviti i opremu i mašine, za šta će poslovodstvo od države tražiti dodatnih tridesetak miliona dinara.

Rajić je kazao da očekuje novi dogovor sa „Kolubarom“ koji bi mogao da donese posao vredan 500 miliona dinara. Direktor je potvrdio i da je uposlenost kapaciteta fabrike niska, da se kreće od 10 do 30 odsto, kazavši da je takva situacija već godinama. Zaposleni u IMK „14. oktobar“ protestuju već dve nedelje tražeći upošljavanje fabrike, isplatu zaostalih plata, overu zdravstvenih knjižica i obraćanje predstavnika resornih ministarstava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari